Recept za kajzerice
Sastojci:
600 g brašna
1 žličica soli
20 g svježeg di-go kvasca (1/2 kockice)
1 žličica šećera
200 ml mlijeka
1 jaje
100 ml kiselog vrhnja
100 ml ulja
+ žumanjak za premazivanje i 1 žlica vode
+ sezam
Priprema:
Razmutite kvasac u 50 ml mlijeka, dodajte mu žličicu brašna i pola žličice šećera, pomiješajte i ostavite nekoliko minuta da smjesa nabubri.
U zdjelu za miješanje stavite brašno, sol, ostatak šećera, jaje, kiselo vrhnje i zamijesite s preostalim mlakim mlijekom. Kad je kvasac nabubrio dodajte ga smjesi. Miješajte električnim mikserom (spiralnim nastavkom za tijesto) te na kraju dodajte ulje i mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Gotovo tijesto pokrijte i ostavite da odmara 40-tak minuta do sat vremena da tijesto udvostruči volumen.
Naraslo tijesto kratko premijesite i podijelite na 8 dijelova. Svaki dio oblikujte u lopticu stavljajte na tepsiju koju ste nauljili ili prekrili papirom za pečenje. Gotove loptice pokrijte i ostavite da odmaraju, a za to vrijeme uključite pećnicu da se ugrije na 200°C.
Kad je pećnica ugrijana loptice premažite razmućenim žumancem s vodom. Na vrhu oštrim nožem napravite izreze u obliku cvijeta te posipajte sezamom.
Kajzerice pecite 25-30 minuta na 200°C.
Predivno izgledaju!
OdgovoriIzbriši