Obožavam raditi uštipke s dizanim tijestom, jer dok ih pržite.. tijesto još uvijek raste, imam osjećaj da će od samo pola kilograma brašna biti puna vreća uštipaka :)
Sastojci:
500 g glatkog brašna
20 g svježeg di-go kvasca
150 ml mlakog mlijeka
100 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
limunova korica
2 jaja
75 g omekšalog maslaca
1 žličica ruma
100 ml kiselog vrhnja
125 g suhih grožđica
3 žlice ruma
5 žlica vode
700 ml ulja
Priprema:
U zdjedu prvo stavite brašno, u sredini napravite udubljenje i u njega razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i 50 ml mlakog mlijeka, pomiješajte i ostavite da kvasac naraste.
Kad je kvasac narastao, dodajte mu preostali šećer, vanilin šećer, sol, limunovu koricu, jaja i maslac. Zamijesite mekano tijesto električnim mikserom - spiralnim nastavkom za miješanje tijesta. Tijesto ostavite na toplom 20 minuta da naraste.
Grožđice namočite u mješavinu ruma i vode, te ostavite da nabubre. Nakon 15-tak minuta ocijedite ih i umiješajte u tijesto. Tijesto pokrijte prozirnom folijom ili krpom i ostavite pola sata na toplome.
U duboku tavu ulijte ulje i zagrijte ga. Vršak drvene kuhače uronite u ulje pa ako se oko njega rade mjehurići ulje je dovoljno toplo.
Pomoću žlice (ili dvije) srednje veličine oblikujte male uštipke. prije uzimanja tijesta obavezno žlicu uronite u vruče ulje kako se tijesto ne bi ljepilo za žlicu.
Uštipke pržite sa svih strana oko 5 minuta. Gotove vadite na ubrus kako bi se upila suvišna masnoća. Po želji ih pospite šećerom u prahu.
Ovaj recept imam u naninom kuvaru, koji je star 70-80god. Isti je. Svaka cast, iznenadjena sam. Hvala i prijatno
OdgovoriIzbriši