Recept za pužiće sa špinatom i sirom
Sastojci
Tijesto:
600 g brašna
30 g svježeg di-go kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
200 ml toplog mlijeka
200 ml kiselog vrhnja (sobne temperature)
100 ml ulja
Nadjev:
500 g svježeg sira
300 g nasjeckanog špinata
1 žlica kiselog vrhnja
1 jaje
malo soli
Ostalo:
70 g otopljene masti za premazivanje
1 žumanjak
2 žlice vode
sezam
Priprema:
U zdjelu stavite brašno pa u sredini napravite malo udubljenje. Tu razmrvite svježi di-go kvasac, dodajte žličicu šećera i pola količine toplog mlijeka i pomiješajte s malo okolnog brašna. Ostavite da se kvasac aktivira.
Kad je kvasac narastao, dodajte preostale sastojke: sol, mlijeko, vrhnje i na kraju ulje te zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite oko pola sata da odmara i udvostruči volumen.
Dok tijesto odmara pripremite nadjev - operite i dobro ocijedite špinat te ga nasjeckajte. U zdjeli viljuškom izlupajte jedno jaje, dodajte mu sir, vrhnje, nasjeckani špinat i soli po ukusu te dobro promiješajte.
Na jednu stranu tijesta stavite 3 žlice nadjeva i zamotajte kao roladu, zatim zavijte u oblik puža i odložite ga na pleh obložen papirom za pečenje. Pripremljene pužiće ostavite da odmore i narastu dok se pećnica ugrije na 200°C.
Kad je pećnica ugrijana, premažite pužiće mješavinom žumanjka i vode te ih pospite sezamom. Pecite ih 30-35 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Recept sam isprobala sa stranice La cuisine creative.
Nema komentara:
Objavi komentar