30. listopada 2010.

KuVarijacije - Paganini ( Lješnjak torta )



Ovog smo mjeseca u igrici KuVarijacije koju je pokrenula mamajac, isprobavali recept za Tortu od lješnjaka - Paganini po Melittinom izvođenju odnosno receptu sa Coolinarike.



O ovom su se kolaču vodile rasprave, pozitivne i negativne, razmišljala sam o tome da ga jednom isprobam ali ono ako budem...pa sam ga samo spremila u omiljene. Za isprobavanje recepta koristila sam priliku kad je MM imao rođendan.


Radila sam točno po receptu bez ikakvih izmjena osim što sam navlažila pečeni biskvit te nisam imala dodatnih problema. Ukućani su rezultatom bili definitivno veoma zadovoljni. Meni je  izgledom, posebno rupicama u kremi torta savršena ali mi se okus ne sviđa, zato što ne volim vanilija puding jer me taj okus podsjeća na ljepilo Karbofix koje smo koristili na likovnom u školi.. jednostavno mi ne paše i uvijek za takav okus sladoleda ili bombona kažem da me podjsjeća na taj okus i ne jedem. Torta mi je bila fina tek kad se nakon dva dana dooobro ohladila te bi ju sad ocijenila četvorkom ali vidjevši kako se ukučanima jako svidjela moram dati -5 zato što je bez vlaženja biskvit suh, te se nakon pečenja dosta stisnuo.

Iskreno, da prije ove torte nisam radila Violetin Precious Moments sigurno bi za ovu imala puno bolji dojam.


Sastojci

Biskvit:
10 bjelanjaka
28 dag šećera
28 dag prženih mljevenih lješnjaka
2 žlice kakaa

1 dl mlakog mlijeka + žlica ruma za namakanje biskvita
Sastojci za čokoladnu kremu
6 žumanjka
1 jaje
10 dag šećera
10 dag čokolade
25 dag margarina
5 dag šećera u prahu

Sastojci za vanilija kremu
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
4 žlice šećera
7 dl mlijeka
5 dl slatkog vrhnja



Priprema

Biskvit:

Lješnjake popržiti, oljuštiti i samljeti.

Bjelanjke sa šećerom i par zrna soli izmiksati u čvrsti snijeg pa dodati pržene mljevene lješnjake i kakao.

Peći u tepsiji po želji, ja sam pekla u okruglom kalupu za tortu promjera 26 cm dok se biskvit počne odvajati od ruba kalupa.


Čokoladna krema:

Zumanjke, jaje i 10 dag šećera na pari i dok ne nastane svjetla gusta krema, dodati otopljenu čokoladu pa miksati na pari još 5 minuta. Kada se krema ohladi dodati 1 margarin koji je prethodno pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.


Vanilin krema:

Lončic za puding isprati hladnom vodom i ostaviti mokar (iznutra naravno), sipati mlijeko, žumanjke, prašak za puding i šećer te staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad se pod mutilicom osjeti početak zgušnjavanja pudinga miješati malo energičnije dok smjesa ne zakuha a onda kuhati i povremeno miješati još 2 minute.

Dok se krema hladi povremeno promiješati. Kad se ohladila izraditi ju da postane pjenasta i dodati pola litre tučenog slatkog vrhnja.


Slaganje:

Biskvit (namočiti) - čokoladna krema - vanilin krema. Vanilin krema je dosta mekana pa je najbolje tortu slagati u obruču i tako pustiti hladiti preko noći. Idući dan izvaditi obruč posuti tortu przenim mljevenim ljesnjacima ili ukrasiti po želji. Ja sam dodatno koristila 10 dag čokolade za glazuru.

Dobro ga ohladite i uzivajte!!!

Broj komentara: 17:

  1. Predivna ti je..:)))
    Ja uopće nisam vidjela niti znam nešto o tim polemikama za ovu tortu,ne znam što je bilo sporno uopće!?..Po meni je ona savršena,nije prezahtjevna za napraviti,a savršena je okusom i izgledom..
    Krasna izvedba i stvoje strane..

    OdgovoriIzbriši
  2. Divna i u tvojoj izvedbi iako me recept s coolke uopće nije privukao već Melitina slikica ali mi je sad žao da se nisam upustila.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ellerinize,emeğinize sağlık. Nefis leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  4. dekoracija ti je savršena
    a što se torte tiče, ja sam je namjeravala napraviti jer mi se ne čini preteška, a okusom mislim da bi mi se dopala, međutim nisam stigla jer sam imala neke druge zadatke, no svakako namjeravam da je isprobam

    OdgovoriIzbriši
  5. A vidiš, ja sam se čudila zašto je tvoja krema tako fina i pahuljasta, a moja se razljevala na sve strane. Ja sam je pravila prema Melitinom receptu, gdje ide skrob i mislim da sam tu fulala. Sa pudingom bih vjerovatno dobila isto što i ti, a ne kolač/torta koja se jede kašikom! :D. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja već imam negdje zapisan recept Paganini torte i to mislim baš sa tvog bloga. Sad samo čekam rođendan pa da to i probam! E, sad, zanima me kakva je razlika između ove i one i koji recept je bolji (nisam gledala ima li razlika no pretpostavljam da postoje :)). Ne mogu nenapomenut da mi se ona čiji receptić sam napisala više svidjela s onim čokoladnom omotom, mada je lijepa i ova...Za koju na kraju da se odlučim? Pomozi! Pozdrav! :))

    OdgovoriIzbriši
  7. mah, koje polemike! ja otvorila fun temu Paganini i naravno da su se našli oni kojima se kolač nije svidio pa im nije bilo jasno čemu naše hvale. ukusi su različiti! to kaj je meni ovo super fini kolač ne znači da mora biti svima... niti se guram na druge teme koje me ne zanimaju :) mogla bih i ja svašta preispitivati ali čemu? da kvarim nekome dobar dojam zato jer meni nije dobro to isto? BULLBUTTER! :D već vidim kaj mi se ne sviđa od recepata i to zaobilazim. nemam ni vremena ni volje raditi nešto za što ne očekujem da će mi se svidjeti. ;)
    a za biskvit mi se čini da si ga malo jače ispekla jer moj nije bio suh ni jednom. a opet ne mora biti, ja koristim ogromnaaa domaća jaja pa su mi bjelanci veći od standardnih. neznam, samo znam da je meni ovaj kolač super :)
    Violet je, tko bi bio :)

    i hvala ti na lijepim riječima za Precious Moments. ona mi je ipak vrh svih torti i kolača. ne zato kaj je moja :) nego zato jer je unutra sve što volim... čokolada, prženi lješnjaci, maslac, ... poznato? :) PUSAAAAA

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala svima na komentarima, lijepo je kad razmjenimo iskustva, uvijek isti recept ima različitih izvedbi. Melitin recept nisam čitala jer nisam imala vremena toliko da bi se eng savršeno prevela i da budem sigurna da nešto neću krivo prevest jer mi je to slaba točka :( ali kad sam prvi put vidjela njenu izvedbu smatrala sam da je i ovaj sa Colke ok.

    Lilly definitivno mi je bolja ona omotana čokoladom tj.Precious Moments, osim toga i veća je, bogatija, teža je od 3 kg ima se šta jesti i uživati u mirisu i okusu.

    Violetić kaj da ti velim :)) tri put u kratko vrijeme sam ju radila i svima se svidjela nema šta. Famozna je! Kad kažem da je nešto famozno onda je to vrh totalni, iznad petice ili desetice ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. E, pa sefice, svaka cast...posebno sam odusevljena dekoracijom, a utiske o tortici postavljam sutra, dok mi se rashladi u frizideru...;D

    OdgovoriIzbriši
  10. Kao po običaju tvoje dekoracije su savršene. Meni se tortica dopala, ja čak ni koru nisam kvasila, bila je sasvim onako kako treba da bude.

    OdgovoriIzbriši
  11. Savršeno!
    Obožavam torte sa puno krema.

    OdgovoriIzbriši
  12. Fantasticno izgleda!!! Zuti deo deluje tako cvrsto da sam bila ubedjena da je umucen sa slagfixom :))) I ja sam radila sa pudingom od vanile, ali sam preterala sa mlekom dok sam mutila slag pa sam dobila mnooogo meksu varijantu. Dekoracija za desetku!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Moćno djeluje, što jest, jest! Svaka čast majstorice! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Majsor za sve!Svaka čast vrlo moćno!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Predivan kolač,ja sam oduševljena :D

    OdgovoriIzbriši
  16. torta je super,,,pravila za rodjendan i ispala lijepo a i ukusna...

    OdgovoriIzbriši