Danas je zaista bilo vruće, iako više volim ljeto nego zimu, na trenutak sam pomislila na Božić i kako bi pripremom nekog Božićnog deserta možda osjetila svježinu. Razmišljala sam o nekom kolaču koji ću posuti šećerom u prahu kako bi ostavio dojam snijega, u obliku panja ili rolade. Zaželjela sam se kolača s orasima i odlučila recept koji može poslužiti za izradu manje torte promjera 22-24 cm iskoristiti za pripremu fine rolade. Kako bi ipak sve brže zgotovila, sočno tijesto od oraha nafilala sam Dr.Oetker kremom za torte sa slatkim vrhnjem okusa čokolade koja u sebi sadrži i komadiće čokolade.
Sastojci:
Tijesto:
4 jaja
1 vanilin šećer
2 žlice vode
2 žlice ulja
½ žličice praška za pecivo
1 žlica ruma
Krema:
500 ml slatkog vrhnja
1 kutija Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, čokolada Priprema:
Tijesto:
Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st .C.
Pripremiti biskvitno tijesto:
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati par zrna soli, miksati, postepeno dodavati jednu-dvije žlice šećera te miksati srednjom brzinom miksera dok snijeg ne postane čvrst.
Posebno miksati žumanjke s preostalim šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa gusta i pjenasta dodati vodu i ulje. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, pa dodavati po žlicu u smjesu žutanjaka. Orahe izmiješati s rumom pa također dodati u smjesu, a na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.
Tijesto izliti u tepsiju veličine cca. 32 x 35 cm obloženu papirom za pečenje pa staviti peći u zgrijanu pećnicu 20 minuta na 180 st .C.
Pečeni biskvit skupa s papirom staviti na vlažnu krpu pa sve zajedno zarolati i pustiti da se hladi. Po potrebi tako zamotan staviti desetak minuta u hladnjak kako bi se brže ohladio.
Krema:
Dok se biskvit ohladi pripremiti kremu:
Slatko vrhnje uliti u posudu za miješanje. Miješati električnim mikserom prvo na najmanjoj, potom na najjačoj brzini. Pred kraj dodati sadržaj kutije kreme za torte okusa čokolade i miješati sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta.
Ohlađeni biskvit pažljivo odmotati, maknuti krpu i odvojiti papir, namazati s 2/3 kreme, zarolati te staviti na pladanj. Roladu izvana premazati preostalom kremom te napraviti šare pomoću viljuške. Posuti šećerom u prahu koji će se u hladnjaku kristalizirati i dati roladi sjaj.
Može se odmah degustirati J
Recept osim za roladu može koristiti i za izradu torte ili Božićnog panja.
Pogledajte više o kremama za torte sa slatkim vrhnjem i drugim dodacima za kolače ovdje!
Nema komentara:
Objavi komentar