Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
20. siječnja 2009.
Domaći kruh
Sastojci
2 kg glatkog brašna
80 gr kvasca (dvije kockice)
3 žlicice šecera
1 žlicicu soli
2 dcl mlakog mlijeka
8-9 dcl mlake vode
1 - 2 dcl kiselog vrhnja ili sl.
pola dcl ulja
Priprema
Opisat cu vam moj postupak :)
U zdjelu od 5 litara ili jednostavno na dasku za mijesiti staviti najprije brašno. U sredini brašna napraviti udubljenje u koje se stavi razmrvljeni kvasac. U kvasac dodati žlicu-dvije šecera, a ostatak šecera i sol posuti okolo po brašnu. U kvasac uliti 1 dcl mlakog mlijeka i malo promiješati da se kvasac digne. Kad se kvasac dignuo, dodati preostalo mlijeko, zamijesiti malo sa okolnim brašnom i dodati Vrhnje. Mijesiti (mikserom ili rucno) i dodavati prema potrebi mlaku vodu. Pred kraj
dodati ulja i dobro zamijestiti da smjesa bude kompaktna.
Moja je pokojna baka meni govorila da je jako bitno da tijesto bude dobro razradeno pa se toga i držim ;)
Ostaviti tijesto dvadesetak minuta na toplom da se dovoljno digne, a zatim premijesiti i odrezati na tri dijela. Od svakog dijela posebno "štrucu" kruha tako što se od tijesta napravi duguljasti oblik pa se rola lagano gnjececi od jednog kraja prema drugom. Štruce staviti odmah u namašten pleh, pokriti krpom i necim toplim npr.dekicom ili rucnikom pa pustiti da se digne. Ugrijati pecnicu, otkriti kruh i prije samog pecenja poprskati ga hladnom vodom da se bolje digne i napravi ljepšu koru.
Kruh peci u zagrijanu pecnicu na 200 st.C cca 50-60 minuta (ovisno o pecnici).
Peceni kruh, dok se hladi, poželjno je da bude pokriven, dovoljno je samo tek pečene štruce odvojiti jednu od druge pa vratiti u pleh i pokriti.
Oznake:
dizano tijesto,
domaći kruh,
istra,
kvasac,
posni recept
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Izgleda vrlo meko,svaka cast za recept!
OdgovoriIzbrišiej,mala,vidjela sam te danas u gradu kod starog kolodvora(autobusnog)kako si mi ozbiljna ;)
OdgovoriIzbrišipull nemoj ti meni tako, pošalji mi slikicu, ovako se neću igrati i stvarno ću postati ozbiljna !!
OdgovoriIzbrišiJa sam ti skoro svaki dan u gradu poslovno, malo pješaćim da potrošim silne kalorije koje nakupljam naročito sa coolinarike..
Vera, hvala na pohvali, možeš isprobati, stavi 2dl vrhnja bit će ti još mekaniji :)
OdgovoriIzbrišiSamo da ti pohvalim kruh,odličan!
OdgovoriIzbrišija sam pazljivo pročitao i stvarno mi je sve dobro a u pekarstvu sam 37g pa imam iskustva ali ovaj recept je za 5 petar
OdgovoriIzbrišikruh je predobar....i mogu ti reci da moj vise ne zeli kupovni..i sada ga stalno pecem...neznam koji put vec....eheheheh...hvala ti sto si objavila ovakav recept...ljudii probajte ga!!!!!!
OdgovoriIzbrišipozdrav
Svaka cast za recept. Vec ga danima svakodnevno pecemo :)
OdgovoriIzbrišiJedino, stavim malo vise vrhnja i soli.
Hvala. Odličan je.
OdgovoriIzbrišiSuper je...i ne treba dodavati vrhnja jer i ovako je supermekan!
OdgovoriIzbrišiIzgleda famozan.idem probati.hvala hvala
OdgovoriIzbrišiDobro izgleda... njam, njam :)
OdgovoriIzbrišiAko nekoga zanima, evo recepta kako ja to radim:
Domaći kruh s maslinama, orasima i sušenim paradajzima