21. studenoga 2009.

Kruh miljenik

Kruh miljenik nas je oduševio, posebno klince, zato sam ga morala odmah upisati u ovu svoju bilježnicu :)

Recept je to moje drage omnie. Moram naglasiti kako mi je jako draga, uvukla mi se u svakodnevnicu i jedva čekam dan kad ćemo se i osobno upoznati, a istu želju imaju i moji klinci. Ovim putem joj zahvaljujem na našem krasnom prijateljstvu..



Moji ukučani kao i vjerujem večina vole pizzu, zato mi se ovo malo drugačije tijesto svidjelo i danas sam ga isprobala. Osim toga način izrade tijesta omogučuje oslobađanje od stresa :)))

Kako je kod mene uvijek veća količina svega tako sam i ovom receptu malo povećala sastojke i takvog ću ovdje upisati kako bi imala za idući put :) Omnia mi je predložila da probam u dizano tijesto dodati kefir pa sam ga zato ovdje dodala umijesto jogorta.



Potrebni sastojci:

Tijesto:
50 dag glatkog brašna
30 dag oštrog brašna
1 svježi kvasac
prstohvat soli
1 žličica šećera
2 dl mlakog kefira (jogort ili kiselo vrhnje)
2 dl mlakog mlijeka
2,5 dl mlake vode
pola vrećice ribanog parmezana
dvije žličice origana
2 žlice maslinovog ulja

Nadjev:
2 jaja
15 dag naribanog sira gaude
10 dag nasjeckane šunke
pola vrećice ribanog parmezana
1 žličica origana

Ostalo:
1 žumanjak za premazivanje
sezam
po želji kečap



Zamijesiti dizano tijesto od navedenih sastojaka. Prvo u zdjelu staviti brašno te u sredini napraviti udubljenje u koje ubaciti razmrvljeni kvasac, posuti ga šećerom i uliti pola mlakog mlijeka, promućkati i ostaviti 2 min da naraste. Zatim dodati ostale sastojke: sol, ostatak mlijeka, parmezan, origano, kefir, vodu i ulje te dobro i dugo mijesiti ručno ili spiralnim nastavcima električnog miksera.

Kad je nastalo glatko tijesto, oblikovati loptu, izvaditi iz posude i energično ga bacati na radnu površinu bar dvadesetak puta. Ovo pomaže da se gluten bolje razvije, a osim toga moguće je da nasmijete sebe i ukućane :)) te se uz to oslobodite bar dijela stresa :)) Tijesto pokriti i ostaviti da miruje oko 30 minuta. Već sad ima poseban miris...



Pripremiti nadjev: razmutiti dva jaja te u njih dodati naribani sir gaudu ili sl., nasjeckanu šunku i origano.

Naraslo tijesto podijeliti na tri dijela. Svaki dio razvaljati na veličinu 35x25 cm, premazati trečinom nadjeva i zarolati te staviti u veću tepsiju. Rolade ostaviti da narastu za vrijeme dok se pećnica ugrije na 180-200 st.C.



Kad je pećnica ugrijana, rolade premazati razmućenim žumanjkom uz dodatak žličice vode te posuti sezamom i staviti peći oko 25 minuta dok dobiju lijepu zlatnu boju.

Kad je gotovo ostaviti da se malo ohladi pa rezati na fete. Po želji može se dodati kečapa.



Ovo može biti krasan doručak ili večera, a osim toga zasitan je, ekonomičniji je od pizze i paše uz jogort, mlijeko a može i uz pivo ;).

Hvala ti Ninočka na receptu, prijateljstvu i svemu ostalom - ti znaš na što mislim.. !!

Broj komentara: 10:

  1. Kako si ga lepo napravila, izgleda fantasticno.

    OdgovoriIzbriši
  2. snjezo, svakim danom sitnicama nahranis nase prijateljstvo, i neka ga tako debelog...meni je prekrasno! saljem ti veliki poljubac da otjera tu maglu koja hara Pulom! pusa!!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš odlično izgleda!..prefino!

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim na ovaj način pripremljena jela.Boje su divne!

    OdgovoriIzbriši
  5. E, sad si me navukla. Probam prvom prilikom!

    OdgovoriIzbriši
  6. predivno izgleda, ali sve sto ti napravis s tijestom je stvarno vrhunski!

    OdgovoriIzbriši
  7. Definitivno za probati!
    Odlično izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prefino!
    Ideja je odlična. Sinoć sam isprobala,(takvo nešto ne može čekati) mekano kao
    spužvica,definitivno ide u "moju radnu bilježnicu". Nije bilo tako lijepo kao Vaše,pretanko sam razvaljala, ali biti će, tvrdoglava sam ja.
    Zahvaljujem i puno Vas pozdravljam
    Alma iz Rijeke

    OdgovoriIzbriši
  9. ajme ljepote.......ma svaka ti čast......za ovo pusa iz Osijeka!

    OdgovoriIzbriši