Ovaj recept mjerkam već godinu dana, sinov rođendan je bila prava prilika za isprobavanje jer obožava čokoladu pa je ova torta baš po njegovom guštu :)
Bio mi je mali problemčić oko mlijeka u prahu i aparata za mljevenje kave jer ga nemam, ali proučavajući komentare članica coolinarike koje su recept već isprobale napravila sam dvije zamjene i torta je ispala odlično iako nije potpuno po originalnom receptu kakvu sam degustirala na cool susretu u Koprivnici gdje nam je Bojči tortu osobno i rezala njenim savršeno-laserskim rezom :))
Sastojci:
Biskvit
8 bjelanaca + prstohvat soli
20 dag šecera
20 dag oštrog brašna
3 žlice gorkog kakaa
2 žlice čokolade u prahu
1 paketic praška za pecivo
1 paketic vanilin šecera
pola žlicice cimeta
2 dl punomasnog tekuceg jogurta ili kiselog vrhnja
2 dl ulja
Preljev za biskvit
3 dl mlijeka
3 žlice cokolade u prahu
1 žlica ruma
Krema
8 žumanaca
10 dag šecera
2 paketica vanilin šecera
1 dl mlijeka
20 dag bijele čokolade
20 dag maslaca
20 dag cokolade u prahu
10 dag lješnjaka
2 dl vrhnja za šlag
Premaz
5 dl vrhnja za šlag
1 dl kiselog vrhnja
Čokoladni omotač
20 dag čokolade za kuhanje
5 dag margarina
1 žlica mlijeka
4 žlice ulja
Priprema:
Za biskvit istuci cvrst snijeg sa par zrna soli, šecerom i vanilin šecerom, zatim lagano pjenjacom umiješati ulje, jogurt (ili kis.vrhnje) i prosijano brašno s praškom za pecivo, kakaom, čokoladom i cimetom.
Biskvit peći u kalupu za torte promjera 27-28 cm 40-45 minuta na 160 st.C.
Pečeni biskvit ohladiti i prerezati na dva dijela. Treba biti pažljiv zato što je biskvit sočan. Svaki dio dobro natopiti preljevom za koji treba prokuhati sve navedene sastojke. Ostaviti da se hladi.
Za kremu pjenasto istuci žumanca sa šecerom i vanilin šecerom, potom tuci na pari dok smjesa ne postane gusta, umiješati mlijeko i povremeno dodavati kocke bijele čokolade kako bi se otopila. Tuči na pari desetak minuta da se krema zgusne pa Umiješati cokoladu u prahu, tuči još 5 minuta pa maknuti da se krema ohladi. Lješnjake popeci, oljuštiti i samljeti. U ohlađenu kremu umiksati omekšali maslac, mljevene lješnjake i cvrsto tuceni šlag.
Za premaz cvrsto istuci dobro rashladeno vrhnje za šlag sa kiselim vrhnjem.
Svaki biskvit premazati polovicom kreme, potom šlag kremom i ukrasiti po želji.
Ja sam napravia torti čokoladni omotač za koji treba otopiti sve navedene sastojke na laganoj vatri tako da ostane polugusta glatka smjesa. Odrezati dva komada alu folije koji zajedno (po dužini) čine veličinu obruča torte. Sredinu svake alu folije u tankom sloju (po dužini) preliti otopljenom čokoladom pa staviti u hladnjak par minuta da očvrsne. Kad se čokolada može lako odvajati od folije onda je spremna za omatanje torte. Namjestiti čokoladu zajedno sa folijom na tortu, rukama lagano savijati pa staviti par minuta u hladnjak i tek nakon toga maknuti foliju i obruč je gotov !
Dobro je rashladiti, i isto tako dobro rashladenu rezati :-), a ukoliko još niste naučili Bojčin savršeni rez, upute pročitajte na kraju originalnog recepta za tortu, ove instrukcije prepuštam njoj :))))
Mmmmm, mljac-mljac, ova ide u proizvodnju za mamin 73. rođendan koji je uskoro.
OdgovoriIzbrišiHvala na finim receprima. :)
Pusa
Jolanda
Nisam neki ljubitelj kolača, ali ih radim za ukučane. Ovo ću svakako napravit, sviđa mi se i prezentacija i fotka.
OdgovoriIzbrišiOdličan recept i svakako vredi isprobati.
OdgovoriIzbrišiTorta savršeno izgleda ! Treba se oko nje potruditi ali sigurno tog truda i vrijedi. Zbilja si je izvrsno napravila, predobra !
OdgovoriIzbrišitorta je stvarno prekrasna! i ja sam je probala na susretu i oduševila se koliko je velika, puna okusa, a lagana. dekoracija pun pogodak :)
OdgovoriIzbrišiOvo je ono što se zove torta.. Savršeno
OdgovoriIzbrišiSada ću ga napraviti, vidjela sam original ali mi se nije dalo kupovati mlijeko u prahu. Jedva čekam, izgleda predivno, a mora da je isto tako dobar.
OdgovoriIzbrišiUh, uh, savršeno, draga! A sinu i sa malim zakašnjenjem sretan rođendan!
OdgovoriIzbrišiAjme koja torta!
OdgovoriIzbrišiE da si mi bliže, stalno bih od tebe naručivala torte, svaka čast!!!
Ovim ću se počastiti za rođendan!! ;)) Sjajno izgleda! Usput pohvala i za ostale receptiće i blog općenito!
OdgovoriIzbrišiHvala svima na pohvalama! Veseli me što vam se sviđa torta, probajte i vi, ima malo više posla ali trud se zaista isplati. Velika je i puna okusa, jaako je fina!
OdgovoriIzbrišiMonchi, Precious Moments je bila ove godine na okupljanju, prosle godine je bila Torta na kvadrat ;-)
OdgovoriIzbrišievo mene da i ovdje napisem par rijeci - draga moja, ponavljam, torta ti je ispala savrseno!! cvatem.
pogotovo zato jer je i nastala iz ljubavi i prema osjecaju. pusa, Bojci
torta stvarno izgleda odlično, kad tad ću je morati isprobati
OdgovoriIzbrišiObožavam tu tortu, stvarno je prekrasna i izgledom i okusom, a vidim da si ti majstorica za pravljenje ove divote :)
OdgovoriIzbrišiSavršena torta! Ovo ću zabilježit za neki od rođendana!
OdgovoriIzbrišine znam sta mi se vise dopada, jel recept il fotke :-))
OdgovoriIzbrišiVasa biljeznica je puna dragulja.
OdgovoriIzbrišiPravila je prije tri dana. Odlična torta, lijepog izgleda, lijepo se reže, ukusna. Ma sve 5!
OdgovoriIzbrišiI nama se jako svidjela, radila sam ju tri puta u kratko vrijeme ;)
Izbriši