Ove godine odlučila sam za doček Nove godine
pripremiti sarmu. Slike sarme u obliku kuglofa s Interneta jako su me
zaintrigirale pa sam i ja odlučila pripremiti sarmof – kuglof sarmu umjesto
klasične sarme. Dok se sarmof peče imati ću dovoljno mjesta i vremena za
pripremu priloga. Recept se sastoji od kupusa i smjese za sarme samo što se umjesto
zamotavanja, listovi kupusa oblažu po stjenkama kalupa za kuglof. U smjesu sam
dodala Fant
mješavinu za punjenu papriku i sarmu koju u prodaji možete naći u promo
pakiranju (2+1 Fant + knjižica recepata za sarmu) te zahvaljujući tome nisu
potrebni nikakvi drugi začini.
Uz malo strpljenja kod slaganja listova kupusa dobit
ćete klasično jelo u sasvim novom ruhu J
Sastojci:
700
g miješanog mesa (2 x mljevenog)
125
g nasjeckane pancete
100
g riže
100
ml mlake vode
1
jušna žlica masti ili ulja
Velika
glavica kiselog kupusa
Masnoća
za kalup
30
ml vode
1
žlica koncentrata rajčice
Priprema:
Uzmite što veću glavicu kiselog kupusa kako bi
listovi bili veći i lakše se preklapali u kalupu. Listove koje ste odvojili za
pripremu kuglofa obarite – kuhajte 5 minuta. Ocijedite i ohladite, a debele dijelove listova odrežite ili stanjite. Za vrijeme
dok se kupus kuha skuhajte rižu al'dente – pazite da se ne prekuha.
Sadržaj vrećice Fant mješavine prelijte sa 100 ml
mlake vode, dobro promiješajte pa ostavite nekoliko minuta.
Meso, pancetu, rižu i mast promiješajte, dodajte
pripremljenu Fant mješavinu pa sad sve zajedno dobro promiješajte.
Upalite pećnicu da se ugrije na 200°C.
Namastite kalup za kuglof. Obložite ga listovima
kiselog kupusa tako da slažete jedan list preko drugog i to tanji dio na dno
kalupa, od sredine prema stjenkama. U sredinu složite mješavinu za sarmu te
pažljivo preklopite listove kupusa da zatvorite meso.
Sarmof stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite
ga sat vremena na 190°C u sredini pećnice, prvih 20 minuta poklopljeno folijom,
a zatim otkriveno.
Pečeni sarmof preokrenite na veći pladanj i režite
na fete. Poslužite uz prilog po želji.
Više o Fant mješavini za punjenu papriku i sarmu i
drugim idejama za slične recepte pogledajte ovdje.
Odličan recept i fora oblik sarme, bit će ubrzo isprobano jer baš djeluje primamljivo. Bravo!
OdgovoriIzbriši