Razmišljajući što bi s orasima radila naiđem na Gaginu objavu Lenje pite sa orasima. Moram napomenuti da sam ju radila dva puta, prvo nisam imala mast i preskočila sam mlijeko pa je kolač okusom bio malo drugačiji ali savršeno fin suh kolač koji će baš u toj verziji s greškom biti u mojim omiljenim kolačićima. Slikala nisam pa ću morati i treći put peći pa sve ponovo dokumentirati.
Nisam uspjela ni potrošiti prvu turu, dobila sam prekrasno bijelu svinjsku mast pa sam odlučila ponovo ispeći pitu pazeći da i ovog puta ne preskočim neki od sastojaka.
Recept za lijenu pitu s orasima:
Sastojci:
Tijesto:
250 g svinjske masti
250 g šećera
1 jaje
3 žumanca
500 g brašna
pola žličice sode bikarbone
100 ml mlijeka
sok i korica jednog limuna
Nadjev:
100 g maslaca
200 g kristal šećera
200 g mljevenih oraha
4 žlice mlakog mlijeka
2 žlice ruma
Priprema:
Pjenasto umutiti mast sa šećerom, dodati jaje, žumanca, mlijeko i sok i koricu limuna. Sve dobro izmiksati da bude jednolična smjesa. Na kraju dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom.
Pripremiti nadjev: Maslac umutiti sa šećerom, dodati mlijeko, rum i orahe pa dobro promiješati.
Kalup veličine cca 20x30 cm premazati uljem i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje. Na dno kalupa rasporediti pola tijesta, poravnati i premazati nadjevom. Preko nadjeva rasporediti drugi dio tijesta.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta na 200 st. C. Kad se potpuno ohladi odrezati na kocke i posuti šećerom.
Uživala sam.. prekrasni orasi i mast, stari tanjur pokojne bake i odličan stari recept ... baš onako za dušu i sjećanja.
Hvala puno na isprobavanju draga. :*
OdgovoriIzbrišiBaš me raduje da su utisci takvi. I meni je jedan od dražih kolača, a posebno mi je drag što je po bakinom receptu.
Ja znam da su kod tebe sigurni recepti pa rado nešto isprobam, pita nam se svidjela i radit ću ju i dalje samo bez mlijeka u tijestu i vjerovatno s maslacem kao što sam prvi put kad sam preskočila sastojak :D
Izbriši