19. studenoga 2016.

Slanci - prstići

Slanci - prstići su omiljena grickalica iz pekare.. naročito djeci. Moj muž ih obožava, a kako je danas cijeli dan kišilo nisam odlazila u trgovinu, Sandrini slanci bili su simpatična zamjena za kruh.


Recept za slance - prstiće
Sastojci:

500 g brašna
1 žličica soli
1 žličica šećera
1 suhi di-go kvasac
100 ml kiselog vrhnja
250 ml mlake vode
30 ml ulja

Preljev:
2 velike žlice brašna
1 žličica soli
cca 40 ml vode


Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite brašno, u sredini napravite malo udubljenje pa u njega istresite suhi di-go kvasac, dodajte šećer i malo mlake vode, pomiješajte i ostavite da kvasac naraste.

Kad je kvasac aktiviran dodajte sol, kiselo vrhnje i mijesite uz dodavanje preostale mlake vode. na kraju dodajte ulje i zamijesite glatko tijesto. Gotovo tijesto ostavite da odmara pola sata.

Recept u slikama
Naraslo tijesto podijelite na 3 dijela, svaki kratko premijesite pa ih podijelite na 5 dijelova (ukupno će ih biti 15). Svaki od 15 dijelova tijesta oblikujte u tanki dugački valjak dužine cca 20 cm.

Slance - prstiće slažite u pleh obložen papirom za pečenje jedan blizu drugog (vidi sliku), pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmaraju 20 minuta. Za to vrijeme uključite pećnicu na 200°C.

Kad je pećnica ugrijana, stavite peći slance 5 minuta na 200°C. Za to vrijeme pripremite preljev: pomiješajte brašno i sol zatim dodajte vode i miješajte da dobijete smjesu gušću od one za palačinke.

Izvadite slance, prošarajte ih preljevom (žlicom ili uz pomoć vrečice) i vratite peći još 15 minuta. Zadnje dvije-3 minute uključite samo gornji grijač da dobiju ljepšu boju.


Po želji možete raditi kraće ili duže slance pa prema tome tijesto dijeliti na komade.
Originalan recept prema kojem sam radila slance-prstiće možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar