Sastojci:
Tijesto:
600 g brašna
200 g omekšalog margarina ili maslaca
100 g šećera
30 g svježeg di-go kvasca
100 ml toplog mlijeka
1 limun - naribana korica
1 žličica soli
100 ml kiselog vrhnja
2 srednja jaja
Ostalo:
800 g marmelade od dunja
100 g nasjeckanih oraha
1 žumanjak
1 žlica vode
Recept u slici |
Priprema:
Kvasac sa žličicom šećera i brašna razmrvite u jednoj šalici, dodajte toplo mlijeko, promiješajte i ostavite da kvasac naraste.
U posudu za miješanje stavite brašno, preostali šećer, sol, margarin ili maslac narezan na listiće i naribanu limunovu koricu. Miješajte ručno ili mikserom kako bi se margarin razmrvio u brašnu. Zatim dodajte jaja, kiselo vrhnje i kvasac. Umijesite glatko tijesto, pokrijte ga i ostavite sat vremena da odmara i naraste.
Tijesto podijelite na dva dijela. Uzmite jednu polovinu, razvaljajte na veličinu cca 35 x 30 cm. Tijesto premažite mješavinom marmelade i nasjeckanih oraha, zarolajte u štrudlu i odložite u kalup obložen papirom za pečenje. Isto učinite s drugom polovinom tijesta.
Pripremljene štrudle pokrijte i ostavite da malo narastu dok se ugrije pećnica na 180°C. Kad je pećnica ugrijana, štrudle premažite mješavinom žumanjka i vode, probodite na nekoliko mjesta rupice štapićem za ražnjiće te stavite peći 45-50 minuta na 180°C.
Super zvuci i odlicno izgleda :)) Volim dunje i s orasima odlicno pasu. P.S. koristis li isto ovakvo tijesto za makovnjacu i orahnjacu?
OdgovoriIzbrišiKoristim da i za ostale nadjeve 😉
Izbriši