9. studenoga 2016.

Štrudle s marmeladom od dunja i orasima

Obožavam štrudle od dizanog tijesta, punjenja uvijek možete prilagoditi sastojcima koje imate kod kuće (orasi, jabuke, mak ... ) Dok sam prije nekoliko dana kuhala marmeladu od dunja prisjetila sam se pok.tete i njene štrudle s marmeladom od dunja u kojoj su bili i orasi. To je zaista bilo davno... sigurno prije više od 30 godina, odlučila sam napraviti takvu štrudlu.



Sastojci:

Tijesto:
600 g brašna
200 g omekšalog margarina ili maslaca
100 g šećera
30 g svježeg di-go kvasca
100 ml toplog mlijeka
1 limun - naribana korica
1 žličica soli
100 ml kiselog vrhnja
2 srednja jaja

Ostalo:
800 g marmelade od dunja
100 g nasjeckanih oraha
1 žumanjak
1 žlica vode

Recept u slici

Priprema:

Kvasac sa žličicom šećera i brašna razmrvite u jednoj šalici, dodajte toplo mlijeko, promiješajte i ostavite da kvasac naraste.

U posudu za miješanje stavite brašno, preostali šećer, sol, margarin ili maslac narezan na listiće i naribanu limunovu koricu. Miješajte ručno ili mikserom kako bi se margarin razmrvio u brašnu. Zatim dodajte jaja, kiselo vrhnje i kvasac. Umijesite glatko tijesto, pokrijte ga i ostavite sat vremena da odmara i naraste.

Tijesto podijelite na dva dijela. Uzmite jednu polovinu, razvaljajte na veličinu cca 35 x 30 cm. Tijesto premažite mješavinom marmelade i nasjeckanih oraha, zarolajte u štrudlu i odložite u kalup obložen papirom za pečenje. Isto učinite s drugom polovinom tijesta.

Pripremljene štrudle pokrijte i ostavite da malo narastu dok se ugrije pećnica na 180°C. Kad je pećnica ugrijana, štrudle premažite mješavinom žumanjka i vode, probodite na nekoliko mjesta rupice štapićem za ražnjiće te stavite peći 45-50 minuta na 180°C.


Posljednjih dvadesetak minuta štrudle pokrijte papirom ili alu folijom da se korica ne prepeče.

2 komentara:

  1. Super zvuci i odlicno izgleda :)) Volim dunje i s orasima odlicno pasu. P.S. koristis li isto ovakvo tijesto za makovnjacu i orahnjacu?

    OdgovoriIzbriši