Jesen je pravo vrijeme za slastice s jabukama. U
nedostatku vlastitih domaćih jabuka, možemo ih pronaći na akcijama u trgovačkim
centrima po povoljnim cijenama. Prije nekoliko dana i ja sam ih tako kupila,
djeca su ih se zasitila pa je nekoliko jabuka ostalo netaknuto. Kako su
blagdani sve bliže, u trgovini sam obratila pažnju na razne dodatke kolačima te
među proizvodima Dr.Oetkera naišla na Tradicionalne dodatke za Štrudlu od jabuka s
cimetom i limunom te odlučila napraviti štrudlu.
Sastojci:
Tijesto:
500
g brašna
250
g omekšalog margarina
100
g šećera
30
g svježeg kvasca
100
ml mlakog mlijeka
½
limuna – naribana korica
1
žličicu šećera
Pola
žličice soli
100
ml kiselog vrhnja
1
žutanjak
1
jaje
50 g brašna
Punjenje:
4-5
srednje velikih jabuka (cca. 800 g – 1 kg)
100
g šećera
3-4
žlice krušnih mrvica (ovisno koliko su jabuke sočne)
80
g nasjeckanih oraha
Priprema:
Kvasac
razmrviti sa žličicom šećera i 100 ml mlakog mlijeka pa ga pustiti na toplom da
naraste. Omekšali margarin promiješati sa brašnom da se dobro smrvi pa
umiješati jaje, žutanjak, sol, šećer i kiselo vrhnje. Dodati gotov kvasac, umiješati ga, na samom kraju dodati
preostalih 50 g brašna te mijesiti da nastane glatko tijesto. Pokriti i ostaviti
na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.
Pripremiti
nadjev: očistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šećer, mješavinu dodataka
za štrudlu, krušne mrvice i nasjeckane orahe. Koliko je potrebno dodati mrvica zavisi
o sočnosti jabuka.
Kad
je tijesto naraslo, podijeliti ga na dva dijela. Svaki premijesiti i razvaljati
na kvadrat malo duži od kalupa u kojem će se peći. Ja sam pekla u kalupu
veličine 35 x 25 cm pa sam tijesto razvaljala na veličinu 40 x 30 cm.
Razvaljano
tijesto premazati vrlo tankim slojem ulja, zatim posuti krušnim mrvicama kako
bi pokupile moguću tekućinu iz jabuka, premazati nadjev, zarolati i prebaciti u kalup.
Uključiti
pećnicu da se ugrije na 200 st.C. Za to vrijeme ostaviti da štrudle odmore i
malo narastu. Pred stavljanje u pećnicu premazati ih žutanjkom razmućenim s
žličicom vode. Čim se stave štrudle u pećnicu temperatura se smanji na 180°C.
Peći
45 minuta na 180°C.
Dr.
Oetkerovi dodaci su štrudli dali baš fini okus zbog dobre mješavine raznih
začina i aroma. Više o ovim i drugim tradicionalnim dodacima za kolače
pogledajte ovdje.
Prosli wikend pravila sam strudlu....Nismo je pojeli nego smazali.Odlicna je!!
OdgovoriIzbrišiHvala draga :) Veseli me što vam se svidjela ;)
IzbrišiŠaljem ti puno pozdrava iz Istre, vjerujem da je kod tebe već možda snijega..
ja imam problem kod pripreme štrudle ili orahnjače jer mi popuca. Primjetila sam na slikama da ste zamotane štrudle nabockali. da li je to riješenje?
OdgovoriIzbrišiNije mi pucala ni kad nisam nabockala. Moguće da ste prejako zarolali štrudlu, pokušajte malo olabaviti..
OdgovoriIzbrišipravila sam je odlicna je nikad prije mi nije uspjela.HVALA!!!!!
OdgovoriIzbriši