7. veljače 2015.

Ovo nije tiramisu

Prije nekoliko dana planirala sam pripremiti kolač za jednu dragu osobu. Plan mi je bio raditi tortu-kolač po receptu Crnac u bijelom. Kad je već biskvit bio pečen shvatila sam da nemam slatko vrhnje, bilo je kasno uvečer pa sam mislila idući dan dovršiti. Biskvit sam odrezala stavila jedan na drugi i zamotala u papir za pečenje na kojem se pekao. Nažalost ili na sreću sutradan nisam stigla pa sam ga nafilala tek treći dan i to kremom od slatkog vrhnja i mascarponea, Biskvit je bio sočan, stopio se s kremom te je nakon par sati provedenih u hladnjaku kolač podsjećao na tiramisu. Smazali smo ga s užitkom :)



Recept ću upisati kako bi me podsjetio na ovu savršenu kombinaciju okusa :)





Sastojci:

Tijesto:
6 bjelanjaka
70 g šećera
prstohvat soli
-------------------
125 g omekšanog maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
6 žumanjaka
3 pune jušne žlice nutelle
140 g mljevenih oraha
30 g brašna
na vrh noža praška za pecivo

Krema:
500 ml slatkog vrhnja
1 kremfix ili šlagfix
250 mascarponea sira

Ostalo:
100 ml kave
1 žlica kakaa u prahu


Priprema:

Pripremiti tepsiju od pećnice veličine cca 33x30 cm, obložiti ju papirom za pečenje. Uključiti pećnicu na 180 st.C.

Za tijesto odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati sa trećinom šećera i par zrna soli.

U drugoj posudi miksati omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je postane pjenasto dodati jedan po jedna žumanjak, a nakon svakog miksati dok se dobro umiješa u ostatak smjese. Zatim dodati 3 u vrh pune žlice nutelle pa miksati da nastane gusta smjesa jednolične boje. Sad dodati dvije žlice snijega od bjelanjaka kako bi se lakše dodali suhi sastojci. Dodavati mješavinu oraha, brašna i praška za pecivo naizmjenično sa snijegom od bjelanjaka i na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka. Smjesa za biskvit mora biti gusta i kremasta.

Tijesto uliti na papir za pečenje pa ravnomjerno raširiti po cijeloj širini tepsije. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 st.C.

Pečeno ostaviti da se ohladi pa odrezati na dva jednaka dijela.



Pripremiti kremu:
Miksati slatko vrhnje s kremfiksom, te na kraju dodajte mascarpone i sve mutiti do trenutka kad je krema čvrsta ali još uvijek kremasta i maziva.

Biskvit poprskati kavom. Slagati traku biskvita, premazati polovinom kreme, drugu traku biskvita, premazati drugom polovinom. Po vrhu posipati kakaom u prahu. Prije rezanja staviti da prenoći u hladnjaku.




Broj komentara: 7:

  1. Kako god se zvao meni izgleda vrlo ukusan i sirno cu probati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako napišem da je tiramisu netko će se javiti da nije pa sam unaprijed napisala da nije, ali totalno podsjeća na njega :)

      Izbriši
  2. Na prvi pogled odmah bih pomislila da je tiramisu...:) Vrlo lepo izgleda i mami na probu ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hello I'am Chris !
    this is not a "spam"
    I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
    The "directory" is 17 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    i followed your blog, please follow back

    OdgovoriIzbriši