29. prosinca 2016.

Bakin naduvak - kuglof

Kuglof dolazi od njemačke riječi gugelhupf. Odavno se priprema i u našim krajevima pa se tako udomaćio ne samo kao recept nego i nazivom... zato se sve rijeđe čuje hrvatski naziv naduvak. U mojoj staroj pokapanoj bilježnici recept pod nazivom bakin naduvak već dugo čeka isprobavanje. Tijesto je mekano, osim klasičnog dizanog tijesta sadrži veću količinu masnoće, jaja, mljevene bademe, grožđica, nasjeckane bademe .. i može trajati duže vrijeme. Zaista je poseban i zaslužuje da ga se radi za posebne prilike pa smo ga tako mi imali na stolu za Božić i bio je prava zamjena za panettone ili stollen :)

Recept za bakin naduvak - kuglof


Sastojci:

550 g brašna
30 g di-go svježeg kvasca ili 1 vrečicu suhog kvasca za kolače
100 ml mlakog mlijeka
140 g šećera
250 g omekšalog maslaca
1/2 žličice soli
naribana korica limuna
naribana korica naranče
4 jaja (sobne temperature)
1 žumanjak
50 g mljevenih badema

120 g suhih grožđica
100 g nasjeckanih badema ili badem štapića
5 žlica ruma

maslac za kalup


Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite brašno, u sredini napravite udubljenje, u njega razmrvite kvasac, dodajte mu žličicu šećera i mlako mlijeko pa razmutite s malo okolnog brašna i ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira. Za to vrijeme pripremite ostale sastojke.

Kad je kvasac narastao, dodajte preostali šećer, sol, omekšali maslac, naribanu koricu limuna i naranče pa malo zamijesite, zatim mijesite dalje uz dodavanje jednog po jednog jaja i žumanjka. Tijesto će biti mekano i malo ljepljivo, ja sam ga miješala mikserom - spiralnim nastavcima. Pokrijte ga krpom i dekicom pa ostavite na toplom mjestu oko sat vremena.


Dok tijesto odmara operite grožđice pa ih namočite u rum. Na grožđice možete dodati i bademe.

Nakon sto je tijesto odmaralo dodajte mu mljevene bademe, pomiješajte zatim dodajte dobro ocijeđene grožđice i bademe (nasjeckane ili u štapićima), dobro promiješajte pa tijesto rasporedite u kalup za kuglof koji ste dobro namastili maslacem. Sad ponovo pokrijte tijesto u kalupu krpom i dekicom neka odmara sljedećih sat vremena. Moram napomenuti da tijesto neće jako puno narasti ali kvasac će se aktivirati i to će biti vidljivo na tijestu, kuglof će narasti u pećnici ne brinite ;)


Pećnicu uključite da se grije na 200°C. Kad je pećnica ugrijana temperaturu smanite na 180°C i stavite peći kuglof na sredinu pećnice tako da kad naraste bude jednako udaljen od grijača s donje i gornje strane. Kuglof pecite sat vremena na 180°C, zadnjih 15 minuta ako je potrebno pokrijte papirom ili alu-folijom da ne zagori.

Pečen kuglof ostavite 10 minuta u kalupu, zatim ga preokrenite na tanjur i maknite kalup. Kuglof pokrijte krpom i ostavite da se hladi preko noći. Idući dan ili nakon nekoliko sati kad je sigurno već hladan pokrijte ga prijanjajućom folijom ili ga smjestite u "zvono" za tortu.


Kuglof možete raditi nekoliko dana ranije, gustog je tijesta i zasitan te ostaje svjež nekoliko dana. Prije posluživanja po vrhu ga pospite šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar