Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
18. veljače 2009.
Mirisni kruh sa suhim voćem
Ovim se desertom i ja uključujem u igru "Ajme, koliko nas je!" koju je pokrenula Monsoon. Ovaj mjesec domaćica je vera i njena tema: suho voće.
Sastojci:
Tijesto:
40 dag glatkog brašna
4 dag kvasca
5 dag šećera
pola žličice soli
125 ml mlakog mlijeka
20 dag maslaca
1 vanilin šećer
korica od jednog limuna
korica od jedne naranče
sok od pola limuna
1 žličicu rakije (ili ruma)
35 dag grožđica miješanih
10 dag oguljenih i nasjeckanih badema
3 dag maslaca ili margarina
5 dag šećera u prahu
Priprema:
Grožđice oprati u toploj vodi i ocijediti.
U posudu prosijati brašno, dodati sol, u sredini napraviti udubljenje te u njega razmrviti kvasac, dodati šećer, mlijeko pa napraviti kvas. Dok kvasac uzlazi, otopiti maslac u koji dodati vanilin šećer pa dodati kvascu i sve zajedno dobro miksati spiralnim nastavcima da se dobije mekano rahlo tijesto.
U tijesto dodati ocijeđene grožđice, nasjeckane oguljene bademe, naribanu koricu od limuna, naribanu koricu od naranče, limunov sok i rakiju. Sve dobro zamijesiti i ostaviti pokriveno na toplom da uzlazi oko 40 minuta.
Zatim tijesto premijestiti, oblikovati i staviti u namašten kalup za srneći hrbat. Neka još 15 minuta stoji na toplome.
Peći sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 st.C.
Pečeno, još toplo premazati maslacem i bogato posuti šećerom u prahu.
Oznake:
Ajme koliko nas je,
slatki kruh,
suho voće,
voće,
voćni kolač
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Good blog.
OdgovoriIzbrišiportugal
Divno, pravo mirise sa slike!
OdgovoriIzbrišisuper
OdgovoriIzbriši