18. veljače 2009.

Mirisni kruh sa suhim voćem



Ovim se desertom i ja uključujem u igru "Ajme, koliko nas je!" koju je pokrenula Monsoon. Ovaj mjesec domaćica je vera i njena tema: suho voće.



Sastojci:

Tijesto:
40 dag glatkog brašna
4 dag kvasca
5 dag šećera
pola žličice soli
125 ml mlakog mlijeka
20 dag maslaca
1 vanilin šećer

korica od jednog limuna
korica od jedne naranče
sok od pola limuna
1 žličicu rakije (ili ruma)
35 dag grožđica miješanih
10 dag oguljenih i nasjeckanih badema

3 dag maslaca ili margarina
5 dag šećera u prahu

Priprema:

Grožđice oprati u toploj vodi i ocijediti.

U posudu prosijati brašno, dodati sol, u sredini napraviti udubljenje te u njega razmrviti kvasac, dodati šećer, mlijeko pa napraviti kvas. Dok kvasac uzlazi, otopiti maslac u koji dodati vanilin šećer pa dodati kvascu i sve zajedno dobro miksati spiralnim nastavcima da se dobije mekano rahlo tijesto.

U tijesto dodati ocijeđene grožđice, nasjeckane oguljene bademe, naribanu koricu od limuna, naribanu koricu od naranče, limunov sok i rakiju. Sve dobro zamijesiti i ostaviti pokriveno na toplom da uzlazi oko 40 minuta.

Zatim tijesto premijestiti, oblikovati i staviti u namašten kalup za srneći hrbat. Neka još 15 minuta stoji na toplome.

Peći sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 st.C.

Pečeno, još toplo premazati maslacem i bogato posuti šećerom u prahu.

3 komentara: