16. svibnja 2009.

Kokošji gulaš

U Istri se tradicionalno za vece fešte pripremaju domaci fuži sa šugom od domace kokoške.



Sastojci:

pola domace kokice
2 glavice kapule (luka)
2-3 cesna cešnjaka
2 žlice ulja
sol
papar
3 žlice vegete
malo peršina (suhog ili svježeg)
prstohvat origana
1 lovorov list
0,5 l pasirane rajcice
cca 1 - 1,5 l vode
po potrebi pola ili jedna goveda kocka

Priprema

Kokicu odrezati na manje komade, poželjno je po zglobovima tj.na nacin da se kasnije na rezu ne mrve košcice.

Luk i cešnjak narezati na sitno ili kao ja staviti u sjeckalicu da se dobro usitne pa popržiti na samo malo ulja jer kokica sama po sebi ima malo masti pa je zato bolje što manje ulja ili masnoce dodavati. Dok se prži luk ukoliko je potrebno podlijevati sa vodom da ne zagori.

Kad je luk gotov, dodati meso, sol, papar i pržiti dok ne dobije lijepu boju, zatim dodati vegete, peršina, origana i lovorov list. Par minuta miješati pa dodati pasiranu rajcicu i vode da bude u visini prsta-dva preko mesa.

Kuhati oko 40 minuta do sat vremena te ukoliko je potrebno dodati žlicu brašna koju smo umutili u 1 dl vode i žlicom pasirane rajcice pa kuhati još 10-15 minuta. Umijesto brašna može se dodati malo krušnih mrvica.

Ovisno o krajnjem rezultatu i vašem ukusu, ukoliko je potrebno dodati komadic govede kocke mada mislim da nece trebati :) Ja uz ovaj gulaš spemam njoke od krumpira ili fuže, a preostalu manju kolicinuiskoristim za pire krumpir ili rižu. Danas sam iznimno manju kolicinu iskoristila uz njoke na žlicu a možda uskoro napravim i domace fuže pa vam se pohvalim :)

Njoki na žlicu za kokošjim gulašom

Broj komentara: 7:

  1. Super delicious!! Dear Masatera, I have a award for you in my blog. Please come to take it! Kisses!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno izgleda, iako sumnjam da bi bilo tako fino s kupovnom kokom:)
    Jedva cekam domace fuze!

    OdgovoriIzbriši
  3. Fino izgleda!..sad bi mi baš nešto takvo s guštom došlo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim jela koja se jedu žlicom. Ovo mi izvrsno izgleda. Nešto slično pravim prema receptu g. Karapandže iz knjige 100 Vegeta specijaliteta iz 1982. g.

    OdgovoriIzbriši
  5. ajmeeeee,ja bi samo njoke jela,meso nije ni vazno,uz njoke bi stavila vruce vrhnje s maslacem,njamiiiiiii

    OdgovoriIzbriši
  6. Upravo sam pravila sa njokima. Najeli smo se ko prasci :) Super recept!!

    OdgovoriIzbriši