28. siječnja 2010.

Tinina gibanica-savijača sa sirom

Ovaj recept koristim za ovomjesečni ulazak u igricu Ajme koliko nas je koju je osmislila monsoon. Ovog je mjeseca domaćica Nada sa bloga Just good food koja je odabrala namirnicu - sir.



U prvi tren mi je ovo bilo jako jednostavno ali sam kasnije shvatila da je upravo ta jednostavnost ovaj zadatak pretvorila u problemčić. Toliko kombinacija sa sirom i ja se nikako nisam mogla odlučiti što odabrati, a onda se pojavio i problemčić sa strujnom instalacijom pa se jednostavno nisam usudila ništa peči dok to ne bude riješeno. Malo se otegnulo ali i meni je bio potreban odmor od silnih kolačića i delicija za praznike i rođendan.



Prije desetak minuta mi je sinula zamisao kako bi jedan sasvim jednostavan recept mogla prijaviti za svoje skromno učešće u ovomjesečnom krugu.

Gibanica-svijača sa sirom by TinaValentina sa coolinarike je recept koji je konačno uspio osvojiti i muški dio ukućana koji baš i nisu bili veliki ljubitelji pita i bureka osim sa mesom. Osim toga Tinčica kako ju ja znam od milja nazvati, već je godinu i po moja cool-prijateljica, dopisujemo se gotovo svakodnevno, a isprobala je i veći broj mojih recepata te joj ovim putem posebno zahvaljujem :)



Recept je vrlo jednostavan te se brzo priprema.

Potrebne namirnice:

50 dag gotovih kora za pitu
10 dag otopljenog maslaca ili margarina
50 dag svježeg sira
2 jaja

2 dl kiselog vrhnja ili jogorta
1 prašak za pecivo



Priprema:

Nauljiti tepsiju.

Izmiješati sir i jaja.

Izmiješati kiselo vrhnje i pecilni prašak.

Otopiti margarin.

Uključiti pećnicu na 250 stupnjeva da se zagrije.

Slagati prvo tri kore, zatim po dvije kore i na kraju tri kore.
Kad se slože prve tri kore, premazati kiselim vrhnjem, zatim sirom te prekriti sa dvije kore. Ponavljati postupak dok se kore ne potroše i na kraju staviti 2-3 kore. Između kora na koje ne ide nadjev od kiselog vrhnja i sira poprskati otopljenim margarinom ili sa nekoliko kapi ulja.

Kad je gibanica složena, narezati na velike kocke i preliti vručim margarinom.
Smanjiti pećnicu na 200 st.C i peći cca 30 minuta ili dok kore ne porumene.



Ja sam radila u tepsiji veličine 22 x 30 cm, a kore sam lagano gužvala tj. stavljala ih valovito.

Broj komentara: 8:

  1. Compliments for everything you "Golden Girl".....................
    and here is my new address:

    ninasrecipes4u.blogspot.com

    just in case you still want to follow my blog, all you have to do is unfollow the old address and follow the new one!
    thank you and see you soon!
    XO

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav Masatera,

    jako lijep recept i rezultat je doživljaj okusa. Kompliment

    Pozdrav Jakov

    OdgovoriIzbriši
  3. Oh kakva e ubava! Mnogo lujbim banica.

    OdgovoriIzbriši
  4. obožavam kolače sa sirom. ova gibanica izgleda baš po mom ukusu

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na dobrodošlici, pratim ja tvoj blog već dulje vrijeme i uživam.

    OdgovoriIzbriši