Jagode su pravi simbol proljeća, a podsjećaju me dolazak ljeta – godišnjeg doba koje najviše volim. Kažu da jedna porcija jagoda veličine šake sadrži više vitamina C nego naranča, te da štite od srčanih bolesti, demencije i oštećenja kože od sunčevih zraka. Zbog visokog udjela antioksidansa, ali i učinka povećanja dobrog kolesterola HDL-a u krvi, savjetuje ih se jesti svakodnevno.
Kad su jagode u pitanju svi su ukućani nestrpljivi tako da smo krenuli u kupovinu već kod prve ponude jagoda. Ukoliko imate domaće jagode ovaj će kolač biti puno finiji :). Pripremite ga uz odlični Dr.Oetker Preljev za torte Fix crveni koji se priprema u samo pola minute.
Sastojci:
Biskvit:
5 jajaNa vrh noža praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 žlica vode
150 ml mlakog mlijeka
2 žličice šećera
1 žlica ruma
500 ml slatkog vrhnja
Ostalo:
1 Dr. Oetker Preljev za torte Fix crveni
250 ml vode
Priprema:
Tijesto:
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati par zrna soli, miksati, postepeno dodavati jednu-dvije žlice šećera te miksati dok snijeg ne postane potpuno čvrst.
Posebno miksati žumanjke s preostalim šećerom, kad je smjesa pjenasta dodati vodu. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, dodati u smjesu žutanjaka, a na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Izliti u namašteni i pobrašnjeni kalup veličine cca 25 x 35 cm . Peći 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st .C.
Krema:
Slatko vrhnje i šećer miksati, kad je kremasto dodati sir i dobro izmiješati. Podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati 100 g sitno nasjeckanih jagoda pa miksati dok ne postane fino kremasto i dobije roza boju.
Za preljev miješati mlako mlijeko, šećer i rum dok se šećer ne otopi.
Pripremiti preljev za torte: Zakuhati 250 ml vode, preliti preko praška za preljev i ručnom mutilicom miješati pola minute. Preliti preko jagoda pa staviti u hladnjak.
Kolač prije rezanja držati u hladnjaku preko noći.
Pogledajte više o Preljevu za torte Fix i drugim dodacima za kolače ovdje .
Čudovito! Divno si to napravila. Prava majstorica.
OdgovoriIzbrišilep pozdrav,
Ljuba
Diivno,kao i sve tvoje slastice!
OdgovoriIzbrišiTopli pozdrav od Suzane!
Jako ukusan kolač vec dva put napravljen i super ispao.hvala za recept😊
OdgovoriIzbriši