14. lipnja 2013.

Slatki kamion


Kamion krije puno toga finog, a u prikolici Davidu vozi keksiće.Nisam baš vješta u izradi dječjih torti pa mi je upit da li bi napravila tortu za nećaka stvorilo nelagodu jer se za njegov prošli rođendan nisam baš iskazala, moguće da  netko odmah nije ni prepoznao crtež psa na torti. Oprezno pitam kakva je slika sad u pitanju? Kamion J … dižem obrve i dobijem novi odgovor „Ma dobro mogu biti i samo baloni.“.
Mozgam kao prof. Baltazar, listam stare knjige, štampam nekoliko slika torti i nakon dva dana naletim na nešto što mi je dalo ideju. Torta bi trebala biti čokoladna, ali koliko ću vremena utrošiti i kako sve ubrzati?

Sjetim se da u hladnjaku imam slatko vrhnje, a osim toga jako mi se svidjela nova čokoladna   krema sa slatkim vrhnjem pa bi ju mogla napraviti da ubrzam postupak ;). Jedna kutija dovoljna je za pripremu torte promjera 24-26 cm, bit će mi taman dovoljna za donji dio torte. Ukrašavanje, hm, nacrtati kamion ili ipak pokušati složiti ali tada mi treba još kreme i vremena. Isplaniram dijelove torte, kamion na njoj, još samo da kupim nešto za kotače. Plan mi je bio uzeti Moto ili Jaffa kekse. Ogradu za prikolicu planirala sam napraviti od čokoladica Životinjsko carstvo ili Petit keksa. Uzmem s police kekse i po kutiju Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem okusa čokolade i vanilije te  produžim na kasu zaboravivši na čokoladice koje evo ostaju kao prijedlog za drugačiju dekoraciju.

Biskvit će biti jednostavno napraviti, rezati dijelove također, kreme bez kuhanja gotove u nekoliko minuta, ostaje mi samo malo se poigrati uz budno oko moje kćeri, naše veselo komentiranje svakog koraka te smijeh do suza.Sastojci:
 
Tijesto za podlogu:
9 većih jaja
300 g šećera
4 jušne žlice ulja
4 jušne žlice vode
2 jušne žlice u vrh pune nutelle
300 g brašna
50 g otopljene čokolade
1 prašak za pecivo

Tijesto za kamion:
3 jaja
120 g šećera
3 žlice brašna (80 g)
50 g mljevenih oraha
1 žlica ruma
1 vanilin šećer
1 žlica ulja
Na vrh noža praška za pecivo
 
Preljev:
200 ml mlijeka
1 žlica šećera
2 žlice ruma ili čokolade u prahu

Krema za podlogu:
500 ml slatkog vrhnja
1 kutija  Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, čokolada

Krema za kamion:
500 ml slatkog vrhnja
1 kutija  Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, vanilija

Glazura i ukrašavanje:
150 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
3 žlice ulja

Ostalo:
Jestiva boja po želji
3-4 Petit beurre keksa ili čokolade Životinjsko carstvo
4 Moto ili Jaffa keksa za kotače
Priprema:

Tijesto za podlogu:

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.

Žutanjke i pola količine šećera pjenasto umutiti, dodati vodu, žlicu po žlicu pa ulje. Zatim dodati nutellu i otopljenu čokoladu, dobro umutiti pa dodavati brašno izmiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka umućen s preostalim šećerom.

Lim veličine 35 x 25 cm obložiti papirom za pečenje i staviti peci tijesto na 180 st.C oko 40 min. Pečeno sasvim lagano posuti prstohvatom glatkog brašna (da bi se zatvorile pore i tijesto ostalo spužvasto) te nakon desetak minuta izvaditi iz kalupa i ohladiti.

Ohlađeno prerezati dva puta da bi dobili tri kore.


Tijesto za kamion:


Kalup u kojem se peklo tijesto za podlogu ohladiti i obložiti papirom za pečenje.
Umutiti čvrsto bjelance s prstohvatom soli i dvije žlice šećera. Žumanca mutiti s vanilin i preostalim kristal šećerom dok se ne otopi. U to dodati žlicu ulja i rum, brašno s praškom za pecivo i orahe. Kad smo sve umutili na kraju dodati snijeg od bjelanjaka, lagano promiješati i saviti peći 12 minuta na 180 st.C.

Krema za podlogu:

Dok se biskvit ohladi pripremiti kremu:
Slatko vrhnje uliti u posudu za miješanje. Miješati električnim mikserom prvo na najmanjoj, potom na najjačoj brzini. Pred kraj dodati sadržaj kutije kreme za torte okusa čokolade i miješati sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta.
Sad na isti način pripremiti vanilin kremu za kamion i stranice torte. Pola vanilin kreme obojiti u željenu boju.
Slaganje:

  1. Tijesto za podlogu premazati preljevom i to sve tri kore. Nafilati čokoladnom kremom dva kata i manji dio ostaviti za vrh donje torte.
  2. Tijestu za kamion tanko odrezati krajeve, pa ga podijeliti na tri jednaka dijela cca 10x23 cm. Dva dijela ostaviti cijela za donji dio kamiona. Treći dio odrezati ponovo na tri dijela ali različite dužine primjerice 10x10, 7,5x10 i  5,5x10 cm (ukupno 23x10 cm). Prva dva složiti na sredinu torte jedan na drugi, svaki premazati preljevom i nafilati vanilin kremom. Na dio slagati manje komade tijesta i to od većeg na dnu prema manjem na vrhu da bi dobili oblik kabine. Sve premazati vanilin kremom naročito bogato dio predviđen za prikolicu radi lakšeg namještanja ograde.
  3. Obojanom kremom premazati stranice torte i donji dio kamiona. Ostatkom kreme napraviti vijenac na torti.
  4. Kamion sad ukrasiti ogradom na prikolici polovinama Petit beurre keksa ili čokoladicama te keksima za kotače. Trokutićima keksa napraviti retrovizore.
  5. Otopiti čokoladu s margarinom i uljem, konstantno miješati na pari. Preliti donji dio torte unutar vijenca.
  6. Ostaviti otopljene čokolade za crtanje obrisa kamiona. Kad je čokolada na pola ohlađena staviti u malu najlon vrećicu, odrezati vrh i crtati po želji.
  7. Po želji ostaviti 2 žlice bijele kreme za crte na cesti.
Ova torta nije baš savršeno uredno ukrašena, ali ponosna sam jer mi je ovo bila prva torta u obliku nečeg. Osim toga dječica su se posebno veselila kamionu pa nisu primijetila neravne linije ili bilo koje druge nedostatke.

Svi su tražili komad kamiona tako da je on prvi nestao i nije bilo moguće dobiti sliku njegova presjeka s vanilin kremom pa prilažem samo presjek čokoladne podloge.


Nego… brinu me sad mogući zahtjevi Davidove sestrice i moje kćeri, bit će to neki novi izazovi ;)
Pogledajte više o kremama za torte sa slatkim vrhnjem i drugim dodacima za kolače ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar