Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
2. lipnja 2013.
Lepinje
Umjesto odlaska po kruh u trgovinu, odluka je pala na pripremu lepinja. Nisam ih dugo radila tako da su ukućani bili oduševljeni ručkom :)
Sastojci potrebni za 8-10 lepinja su:
1 kg glatkog brašna
60 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
1 žličice soli
500 ml mlake vode
100 ml kiselog vrhnja
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice suncokretovog ulja
Umijesiti glatko mekano tijesto pa ostaviti da odmori pola sata.
Pripremiti papir za pečenje za dvije tepsije veličine pećnice.
Nakon što je tijesto odmorilo i naraslo, premijesiti ga i podijeliti na 8 ili 10 dijelova. Ja sam podijelila na 10 dijelova, a svaka je lepinja bila dovoljna za 4 ćevapa.
U pećnicu staviti praznu tepsiju i uključiti pećnicu da se ugrije na 225 st.C.
Svaku komad oblikovati u lopticu koju zatim spljoštiti dlanom na debljinu od 1,5 cm i prebaciti na papir za pečenje. Rasporediti na papir za dvije tepsije po 4 ili 5 komada kao na slici:
Kad je pećnica ugrijana, izvaditi tepsiju pa na okrenutu stranu staviti papir s lepinjama. Odmah ih staviti u pećnicu i smanjiti temperaturu na 200 st.C. Peći 15-20 minuta dok dobiju lijepu boju.
Kad su lepinje pečene, istresti ih na tacnu, a na ovu toplu tepsiju odmah staviti drugi papir s novim lepinjama pa isto tako peći dok ne dobiju lijepu boju.
Pečene lepinje lagano premazati rukama vodom, pokriti i ostaviti da se hlade.
Gotove nadjenuti po želji.
Oznake:
dizano tijesto,
jelo,
meso,
roštilj
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar