9. rujna 2013.

Pizza fornetti

Fanovi stranice na Facebooku zatražili su osim slatkog i recepte za slano, jela pa i torte koje se ne peku. Danas sam se odlučila za slani snack koji možete poslužiti za doručak, večeru, rođendane, zakusku, druženja, odlazak na plažu, izlete i sl.

Odlazak u trgovački lanac i kupovina fornetta okusa pizze ponukala me da ih pripremim za ukućane i evo rezultata :)



Sastojci:

500 g lisnatog tijesta
1 jaje za premazivanje

Smjesa za punjenje:
200 g šunke za pizzu
200 g sira gaude
8-10 žlica pasirane rajčice ili kečapa
1 žličica origana
1 žlica masinovog ulja (po želji)



Priprema:

Šunku i sir naribati, dodati origano, maslinovo ulje i rajčicu ili kečap te dobro promiješati.

Lisnato tijesto odmrznuti, odvojiti polovinu pa razvaljati na veličinu od cca 35 x 50 cm u oblik pravokutnika.

Dobro razmutiti jaje pa kistom napraviti crte po kojima planirate rezati manje pravokutnike (isto možete raditi i s običnom vodom također će zalijepiti tijesto). Unutar svakog nacrtanog pravokutnika ( veličine 7x14 cm) na jednu polovinu staviti punu žlicu smjese za punjenje (najbolje na dio do ruba razvaljanog tijesta). Zatim odrezati po dužini na dva dijela, svaki preklopiti i stisnuti krajeve gdje nema punjenja kako bi se mjesta gdje su suprotne crte mokre od vode ili jaja sljubile pa odrezati po sredini tih spojenih dijelova i dobit ćete paketiće veličine 7 x 7 cm. Isto učiniti s preostalom polovinom tijesta.

Mislim da sam od želje da bolje objasnim ipak malo zakomplicirala pa ako gornji odlomak niste razumjeli onda je to ukratko: Razvaljajte tijesto i radite punjene jastučiće veličine cca 7 x 7 cm. Spojeve ćete lakše zalijepiti uz pomoć obične vode ili razmućenog jaja.



Gotove jastučiće slagati u tepsiju, oštrim nožem napraviti nekoliko rezova, premazati ostatkom razmućenog jaja i peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva ili dok ne poprime zlatnu boju.

3 komentara:

  1. Jako dobra ideja, a više sam nego sigurna da su ovi domaći daleko, daleko bolji od kupovnih.

    OdgovoriIzbriši
  2. OOO fino, to moram probati :) Ako koga zanima..https://diykucanstvo.wordpress.com/2015/10/07/recept-za-pizzu-i-muffine-koji-uvijek-uspije/

    OdgovoriIzbriši