Ponekad mi se dogodi da pripremim slike, a recept ostane zapisan na papiru koji zametnem. Tako je bilo i sa slatkom štrudlom, srećom danas sam naišla na zametnuti papirić. Jednostavne, mekane, mogu se ispeći umijesto kiflica, buhtli ili krafni. Možda se djeci svidi pa ju požele za doručak ili večeru :)
Predlažem da tijesto za štrudle pripremite prije početka pripremanja ručka koji će biti pečen u pećnici primjerice: Harmonika krumpir ili Krumpir i piletina s medom :) tako da za vrijeme pripreme ručka tijesto udvostruči volumen. Kad je jelo na pola pečeno pripremite štrudle i stavite peći čim izvadite jelo iz pećnice. Štrudle će biti spremne taman za popodnevnu kavu, a izbjeći ćete trošak struje za ponovno zagrijavanje pećnice :)
Sastojci:
Tijesto:
800 g brašna
pola žličice soli
40 g svježeg kvasca
5 jušnih žlica šećera
150 ml mlakog mlijeka
naribana korica pola limuna
1 žlica ruma
3 jaja
50 g otopljenog maslaca
180 ml kiselog vrhnja
1 žlica ulja
Punjenje:
300 g nutelle ili drugog čoko-lješnjak namaza
100 g nasjeckanih oraha
Premazivanje:
1 žumanjak
1 žlica vode
Priprema:
U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto, žlicu ulja dodati zadnju. Tijesto dugo
miješati spiralnim nastavcima miksera zatim ostaviti neka stoji pokriveno na
toplom mjestu 40-tak minuta te udvostruči volumen.
Pobrašniti radnu površinu pa na njoj
premijesiti naraslo tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Uzeti jednu polovinu pa razvaljati tako da bude prst debelo. Premazati ga nutellom, posuti nasjeckanim orasima, zarolati pa staviti u tepsiju (veličine 25 x 35 cm) Isto učiniti s preostalom polovinom tijesta.
Pripremljene štrudle ostaviti još 10-tak minuta da narastu ili dok se pećnica ugrije na 180 st.C. Prije pečenja štrudle premazati mješavinom vode i razmućenog žumanjka. Peći 35-40 minuta ili dok dobiju lijepu boju. Gotove štrudle pokriti krpom i tankom dekicom.
Vidi se kako testo diše! Prelepe su, moram isprobati i ovako!
OdgovoriIzbriši