27. rujna 2015.

Orahnjača i štrudla s jabukama

Vjerujem da ima još obitelji gdje postoje različite želje bilo kod pripreme jela ili deserta. Kod nas se štrudle rade u dvije verzije. Ovog puta radila sam orahnjaču i štrudlu s jabukama - isto tijesto različiti nadjevi ;)




Recept za orahnjaču i recept za štrudlu s jabukama




Sastojci:

Tijesto:
500 g brašna
250 g omekšalog margarina
100 g šećera
30 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
1/2 limuna - naribana korica
1 žličica šećera
1/2 žličice soli
100 ml kiselog vrhnja
1 žutanjak
1 jaje
brašna po potrebi za mijesiti 

Nadjev za orahnjaču:
200 g oraha
150 g šećera
50 g grožđica
100 ml vrelog mlijeka
limunova korica
cimet
med
rum
1 vanilin šećer
2 bjelanjka

Nadjev za štrudlu s jabukama:
400 g jabuka (2-3 srednje)
100 g šećera
3-4 žlice krušnih mrvica
cimet
korica limuna
1 žlica ruma


Orahnjača u slici

Priprema:

Kvasac razmrvite sa žličicom šećera i mlakim mlijekom u jednoj šalici pa ga pustite na toplom da naraste. Omekšali margarin promiješajte s brašnom da se dobro smrvi pa dodajte jaje, žutanjak, sol, šećer i kiselo vrhnje. Dodajte gotov kvasac, umiješajte ga, a na samom kraju dodajte prstohvat brašna te mijesite da nastane glatko tijesto. Pokrite i ostavite na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.

Pripremite nadjev za orahnjaču: Sve sastojke za nadjev osim mlijeka stavite u jednu posudu ili tanjur. Mlijeko zagrijte do vrenja pa prelijte preostale sastojke i dobro izmiješajte. (Bjelanjke prije stavljanja u nadjev možete izlupati viljuškom ili malom mutilicom u lagani snijeg.)

Pripremite nadjev za štrudlu s jabukama: očistite jabuke i naribajte ih. U jabuke dodajte šećer, krušne mrvice, cimet, koricu limuna i rum. (Krušne mrvice dodajte zavisno o sočnosti jabuka više ili manje).

Kad je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela. Svaki premijesite i razvaljajte u oblik kvadrata cca 40 x 35 cm. 
Orahnjača u slici

Jedno razvaljano tijesto premažite nadjevom od oraha, zarolajte i prebacite u tepsiju.
Drugo razvaljano tijesto premažite vrlo tankim slojem ulja, zatim pospite krušnim mrvicama kako bi pokupile moguću tekućinu iz jabuka, premažite nadjev, zarolajte i prebacite u kalup.

Uključite pećnicu da se ugrije na 180 st.C. Za to vrijeme štrudle pokrijte krpom i ostavite na toplom da odmore i malo narastu. Pred stavljanje u pećnicu premažite ih žutanjkom razmućenim sa žličicom vode.  Pecite 45 minuta na 180°C.



Broj komentara: 14:

  1. Orehnjača nije moj kolač, ne znam ni sama zašto, a štrudlu s jabukama radim s vučenim korama, tako se to tu radi. Međutim, mislim da je ova tvoja varijanta odlična, baš kao i za orehnjaču. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Iskreno ni ja nisam luda za orahnjačom više volim punjenje s jabukama ;)

      Izbriši
    2. Ja pomijesam i orahe i jabuke i meni je fantasticno ��

      Izbriši
    3. Ja uvijek punim zajedno i sa orasima i jabukama (pomijesam obadva sastojka zajedno ) i okus je fantastican 😍

      Izbriši
    4. Ja pomijesam i orahe i jabuke i meni je fantasticno ��

      Izbriši
    5. I ja volim pomiješati ali onda orahe ne sameljem nego nasjeckam na komadiće, prva liga slažem se ;)

      Izbriši
  2. Gđo Cetina,drago mi je da ponovo objavljujete vaše recepte.
    Recepti su odlični.Kako je jesen stigla,štrudle se sve više pripremaju.
    Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Milena, veseli me što vam se sviđaju recepti ;)

      Izbriši
  3. Draga Snježana,
    oduvijek sam željela napraviti dobru orehnjaču. Tražila sam na netu recepte, ali svakome je nešto nedostajalo. Naišla sam, sasvim slučajno na vaš sajt i odlučila sam točno slijediti upute izrade, i...ispalo je savršeno. Moji tinejđeri i mužić su oduševljeni.Hvala Vam na receptu koji je ušao u moju bilježnicu favorita.

    OdgovoriIzbriši
  4. Imam samo jedno pitanje, kako bi išla fila od maka u ovo tijesto...možete li mi napisati recept za filu, jer mi mak obožavamo. Unaprijed hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve isto kao za orahe - jednostavno zamijenite orahe makom i postupite na isti način kao što ste s orasima.

      Izbriši
    2. Spremila sam recept tocno po vasim uputama,, ali mi tijesto puca...bas sam tuzna...vec dva puta mi se to dogodilo. Imate li prijedlog kako da to preveniram. Inace je izrstan kolac, ali meni jevazno i da lijepo izgleda. Moze li hitan odgovor, hvala.

      Izbriši
    3. Pozdrav,
      Moguće da ste kod rolanja previše sve stegnuli, treba lagano da tijesto ima lufta narasti, osim toga rupice nakon mazanja tijesta jajetom isto tako pomognu.. Žao mi je, ja ih vrlo često radim i budu u redu. Recepte čitam na mobitelu s mog bloga tako da zbog sebe moram upisati točno.

      Izbriši