Davno zaboravljen recept na papiriću u zadnjih je desetak dana bio dva puta na našem stolu. Kuglof je toliko lagan i spužvast da su ga neki poželjeli ponovo na stolu :)
Sastojci:
4 bjelanjka
100 g šećera
4 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
korica limuna
100 ml ulja
100 ml tople vode
200 g brašna
1/2 praška za pecivo
2 razom pune žlice kakaa
1 žlica šećera
2 žlice mlijeka
Priprema:
Odvojite bjelanjke i žumanjke u različite posude. Bjelanjke uz dodavanje 100 g šećera miksajte sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. U drugoj posudi žumancima dodajte 100 g šećera, vanilin šećer, koricu limuna i ulje, zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i vodu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
U namašten lim sipajte 2/3 tijesta, a u preostali dio dodajte 2 žlice prosijanog kakaa, šećer i mlijeko. Tamni dio ulijte preko svjetlog pa s vilicom ili štapićem za ražnjiće lagano miješajte kako bi dobili šare.
Pecite 45 minuta na 180 st.C u prethodno zagrijanoj pećnici. Pečeni kuglof posipajte šećerom u prahu ili prelijte glazurom po želji.
Divno izgleda, morat ću isprobati!
OdgovoriIzbrišiOvdje važi da nije sve u izgledu, ovaj ima dušu :))
IzbrišiBaš je sočan i lagan zaista ;)