10. veljače 2016.

Ružice i sjećanje na Snježu

Prošlo je već 5 mjeseci od kad nema Snježe s bloga Vrtaljica. Nedostaje mi, ponekad se ulovim kako bih joj nešto htjela napisati i onda se trgnem .. Kontaktirale smo još dok nije imala blog preko Coolinarike, zatim sve više... Pomagala sam joj prilikom pokretanja bloga dok se nije snašla s prvim postovima i od tada o svemu što se događalo na blogosferi ili na osobnom planu ona je bila tu. Kad god je nekoj od nas trebalo nešto pa i samo podrška čule smo se telefonom ili putem poruka, bila je uvijek tu i pravi prijatelj. Bila je i član mog tima u FM Group. Žao mi je što se nismo srele, nadala sam se da će nam se pridružiti na radionici za blogere u prosincu 2014. ali baš je tog dana odlazila na redovnu liječničku kontrolu.. onda su još nalazi bili u redu.. bili su u redu sve do početka srpnja, sve se odigralo tako brzo :(




Nego.. dobila ja ponovo orahe i to poslala mama od kolege s posla kaže pećnica im je u kvaru a orasi već mljeveni pa da ne propadnu :) Nakon pite su mi ostala tri bjelanjka koje sam taman iskoristila za Snježine ružice.

Recept za ružice

Sastojci:

350 g brašna
200 g maslaca
1 žlica šećera
100 ml mlijeka
7 g suhog kvasca

Nadjev:
3 bjelanca
200 g šećera
250 g mljevenih oraha
50 g ribane tamne čokolade
1 bourbon vanilin šećer
1 žlica ruma



Priprema:

U mlako mlijeko stavite kvasac, šećer i žličicu brašna, promiješajte i pustite da se kvasac aktivira. U zdjeli miješajte brašno s omekšalim maslacem tako da nastanu mrvice, zatim dodajte nabubren kvasac.

Za nadjev dobro istucite bjelanke sa šećerom. Kad je snijeg tvrd dodajte ostale sastojke.

Tijesto dobro izradite pa podijelite na četri dijela. Svaki dio razvaljajte što tanje, širina neka bude oko 15 cm a dužina 50 ili više cm. Svaki list premažite četvrtinom nadjeva pa zarolajte i odložite u hladnjak. Gotove roladice režite na 1,5 cm široke fete pa ih stavljajte na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Svaku ružicu prije pečenja možete viljuškom poravnati na vrhu da budu ljepše.



Ružice pecite 13-15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 st.C dok ne počnu poprimati boju. Gotove posipajte ili ih uvaljajte u šećer u prahu.

Ružice su nam se jako svidjele, posebne su zbog dodatka čokolade u nadjev.

Hvala ti Snježo na prekrasnom receptu i prijateljstvu. Dijelim tvoje riječi koje će mi uvijek ostati u sjećanju:



"...dodju tako neki dani...ali i prodju...polako samo..."
 Snježana Petrović Tomić

4 komentara:

  1. Divne ruzice i divno sjecanje na Snjezu. I ja je se jako cesto sjetim i jako nedostaje svojom vedrinom, pozitivnoscu i iznad svega iskrenoscu u nasoj blogerskoj zajednici.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ima nas puno koje se često sjetimo Snježe i zaista nam nedostaje. Čudan je život: nekoga srećeš svaki dan i nikada ne osjetiš ovo što je veliki dio nas osjetio za Snježu, a da je nismo ni jednom srele.
    Obožavam ove ružice s orasima! Prava su napast, kada krenem, teško stanem!

    OdgovoriIzbriši