11. listopada 2016.

Kroasani na brzaka

Već mi se desetak dana jedu kroasani ... tražim recept koji sam davno zapisala na velikom papiru kod jedne divne gospođe. Baš nikako da pronađem taj papir pa sam odlučila isprobati recept za kroasane na brzaka iz knjige "Čarolija di-go kvasca" u kojoj se nalazi 50 slanih i slatkih recepata.


Recept za kroasane na brzaka

Sastojci:
800g glatkog brašna
1 kockica svježeg di-go kvasca za kolače
450 ml mlijeka
1 žličica šećera
1 žličica soli
1 jaje
1 žumanjak
3 žlice ulja
250 g margarina
300 g pekmeza ili čokoladnog namaza
1 jaje za premazivanje


Priprema:

U šalicu razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera, žličicu brašna i 100 ml makog mlijeka. Promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira.

U veću posudu stavite brašno, jaje, žumanjak i sol te promiješajte. Dodajte uzašli kvasac pa mijesite uz postepeno dodavanje preostalog mlakog mlijeka. Na kraju dodajte ulje i zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga da odmara dok ne udvostruči volumen.


Naraslo tijesto kratko premijesite i razvaljajte u pravokutnik veličine oko 50x50 cm tako da tijesto bude tanje od 1 cm. Po površini naribajte ili premažite margarinom i zarolajte. Roladu odrežite na 5 dijelova, pokrijte ih i ostavite još dvadesetak minuta da naraste.

Svaki komad razvaljajte u krug i odrežite na osam trokuta. Na svaki stavite žličicu pekmeza ili čokoladnog namaza, zarolajte prema užem dijelu pa ih slažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Dobit ćete 40 kroasana - dvije pune tepsije. Ostavite ih da odmaraju i uključite pećnicu da se ugrije na 200°C.

Vanjske krajeve roladica spojite jer tako kod valjanja margarin neće izlaziti van.
Kad je pećnica ugrijana, razmutite jaje, premažite njime kroasane i stavite ih peći 15 minuta na 200°C.

Ja sam po savjetu iz knjige, pečene kroasane premazala šećernim sirupom.
Šečerni sirup: 100 g šećera preliti sa 100 ml vode, zakipiti, kuhati desetak minuta i ohladiti prije premazivanja.


Ukoliko još nemate ovu knjigu, pratite objave di-ga na Facebooku i uhvatite svoju priliku za osvajanje ove super knjige :)

Broj komentara: 8:

  1. Mislila sam da kroasan se pravi samo puterom.ali na slici ispalo isto lepo unutra.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :)
      Uglavnom se po želji i dostupnosti mogu margarin i maslac zamijeniti kod gotovo svih recepata.

      Izbriši
  2. Jako volim kroasane, no nikada ih ne radim. Ovdje bih margarin svakako zamijenila maslacem jer ne volim okus, a i jako je nezdrav. Kako bilo, divno su ti ispali!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :)
      Bilo bi dobro kupiti pa isprobati maslac kod OPG-a, ali ja sam ti kući na oporavku od operacije i koristim ono što nađem u hladnjaku dok ponovo ne odem u nabavku. Svakako bilo mi je baš zanimljivo isprobati ovo s rolanjem :)

      Izbriši
  3. Lijepo izgledaju, budem isprobala vec za vikend!

    OdgovoriIzbriši
  4. Isprobala sam, pa se javljam sa pitanjem, je li i tebi curio maslac iz tijesta po podlozi i valjku?
    Inace su bili fini i ukusni ali me zanina je li to popratna pojava postupka ili sam ja nesto krivo napravila?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ispričavam se na čekanju odgovora, na postooperativnom oporavku sam pa ne stižem svaki dan redovito na računalo.
      Kod valjanja tih malih roladica srednji dio mi je potisnut van i naravno da je virio maslac ali sam onda kod sljedećih rolnica to izbjegla tako što sam stisnula krajeve gdje se nalaze spirale.. znači vanjsko tijesto malo povukla i spojila gornje i donje tako da spirale ostanu unutra i nije bilo velikih problema. Mislim da je to i normalna pojava jer nije baš moguće da se valjkom spljošti dizano tijesto i to u više slojeva bez da sredina izađe van. Staviti ću slikicu i napomenu u recept tokom popodneva.

      Izbriši
  5. Hvala na odgovoru, zelim uspjesan i brz oporavak!

    OdgovoriIzbriši