31. listopada 2016.

Ružice s orasima

Naišla sam na davno spremljen Minjin recept za ružice s orasima koji sam planirala isprobati. Recept me posebno zainteresirao zbog vrlo jednostavnog načina pripreme prekrasnih ružica. Naravno punjenje možete prilagoditi svojim željama ;)

Recept za ružice s orasima


Sastojci:

500 g brašna
250 ml mlakog mlijeka
1 suhi di-go kvasac za kolače
2 jušne žlice šećera
1 limun - ribana kora
1 žličica soli
2 jaja
3 žlice ulja

Nadjev:
100 g oraha
50 g šećera
1 žlica ruma
50 ml vrelog mlijeka
- džem po izboru

Premaz:
1 žumanjak
1 žlica mlijeka


Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite brašno, napravite u njemu malo udubljenje i tu istresite suhi di-go kvasac za kolače (roza vrečica), dodajte žličicu šećera i oko 100 ml toplog mlijeka pa zamutite s malo okolnog brašna i ostavite da se kvasac aktivira - zapjeni.


Kad je kvasac aktiviran, dodajte preostali šećer, limunovu koricu, sol i jaja pa miješajte uz dodavanje preostalog toplog mlijeka. Na samom kraju dodajte ulje i zamijesite glatko tijesto, pokrijte ga i ostavite da odmori pola sata.

Pripremite nadjev: Pomiješajte orahe i šećer, dodajte rum, prelijte kipućim mlijekom i dobro promiješajte.

Kalup za 12 kom muffina dobro namastite margarinom za mazanje ili maslacem.


Dignuto tijesto podijelite na 24 loptice. Uzimajte po 4 loptice i razvaljajte u krugove. Krugove slažite jedan na drugi na način da se preklapaju do polovine (vidi sliku). Tako spojena 4 kruga premažite najprije u tankom sloju džemom, zatim nadjevom od oraha. premazane krugove zarolajte sve zajedno u valjak, prerežite ga na pola i odložite ravnom stranom u kalupe za muffine.

Ostavite ih da povećaju volumen, a za to vrijeme uključite pećnicu da se ugrije na 200°C.


Kad je pećnica ugrijana ružice premažite mješavinom žumanjka i mlijeka te stavite peći 13 do maksimalno 15 minuta na 200°C.

Original Minjin recept možete pogledati ovdje.

2 komentara:

  1. Iako ne radim ništa dizano, osim tu i tamo orehnjače i makovnjače, uživam u gledanju ovakvih divota. Zbilja su posebne!

    OdgovoriIzbriši