31. ožujka 2017.

Lješnjak rolnice

Šaka lješnjaka već duže vrijeme čeka u kutu ormarića.. danas sam odlučila iskoristiti ih. Napravila sam široke rolnice promjera oko 10 cm.


Sastojci:

Tijesto:
600 g brašna
1 svježi di-go kvasac
100 ml mlakog mlijeka
75 g šećera
2 žumanjka
200 ml kiselog vrhnja
100 g omekšalog maslaca
1/2 žličice soli
2 žlice ulja
korica limuna

Nadjev:
2 bjelanjka
150 g smeđeg šećera
2 žlice ruma
200 g mljevenih lješnjaka

Premaz:
1 žlica marmelade
2 žlice vode



Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite brašno, u sredini napravite udubljenje i tu razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera, zatim mlako mlijeko, razmutite kvasac i ostavite desetak minuta da se kvasac zapjeni i naraste.

Kad je kvasac aktiviran, dodajte preostale sastojke i umijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, pokrijte kuhinjskom krpom pa ostavite na toplom mjestu da udvostruči volumen.

Recept u slici

Pripremite nadjev: miksajte bjelanjke u snijeg, dodajte šećer, lješnjake i rum.

Dignuto tijesto lagano premijesite pa razvaljajte pravokutnik veličine cca 30 x 40 cm. premažite ga nadjevom i zarolajte. Roladu sad režite zupčastim nožem na fete debljine jednog centimetra i odlažite na tepsije obložene papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da odmaraju dok se pećnica ugrije na 180°C.


Lješnjak rolnice pecite 25 minuta na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici. Pečene rolnice još tople premažite vrlo tankim slojem mješavinom marmelade i vode da dobiju sjaj :)

Nema komentara:

Objavi komentar