Što učiniti kad kući ostanete bez kruha? Ispecite fina peciva ;)
Sastojci:
600 g brašna
1 suhi di-go kvasac
250 ml tople vode
100 ml kiselog vrhnja
2 žlice šećera
1 žličica soli
2 žlice maslaca ili margarina za mazanje
+ 1 žumanjak i žlica vode za premazivanje
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Kako bi se što prije aktivirao kvasac, tijesto nekoliko puta energično bacite na radnu površinu, zatim lagano oblikujte u kuglu i ostavite pokriveno da naraste.
Kad je tijesto udvostručilo volumen, lagano ga premijesite. Tijesto je masno pa nije potrebno gotovo ništa dodavati brašna na radnu površinu.
Oblikujte tijesto u kuglu i podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u valjak dugačak oko 15 cm i slažite na namaštenu tepsiju ili obloženu papirom za pečenje. Peciva žlicom lagano po vrhu poravnajte da im oblik bude spljošten. Pokrijte ih i ostavite da odmaraju za vrijeme dok se pećnica ugrije na 180°C.
Kad je pećnica ugrijana, peciva premažite žumanjkom razmućenim s vodom te po želji pospite sezamom ili kimom. Peciva pecite 30 minuta na 180°C.
Retlp mi se desi da ostanem bez hleba, večinom imam višak. No to ne znači da mi ovaj recept neće posluđiti, pecivo zaista super izgleda
OdgovoriIzbriši