6. prosinca 2009.

Riba iz pećnice

Zadnjih nekoliko dana dobila sam upite za preporuku Božićnih kolača pa će stoga ovaj mjesec biti posvećen pripremama za predstojeće blagdane.

Za početak evo prijedloga za Badnjak kad većina nas preferira pripremu ribljeg menija. Riba iz pećnice je praktična iz više razloga: zamjena za roštilj, puno manja potrošnja ulja, nema prskanja, manje mirisa, te mogućnost istovremene pripreme priloga. Još jedan od prijedloga slijedi na kraju posta :))



Sastojci:

2 kg veće ribe
1,5 kg bijelog krumpra srednje veličine
1 cijeli češnjak
10 dag peršina
2,5 dl ulja
1 dl maslinovog ulja
sol
1 žlica vegete
3 lovorova lista
3 grančice ružmarina



Priprema:

Ribu očistiti od ljuskica, iznutrica, odstraniti maknuti glave i ošišati repove.

Najveći pleh od pečnice prekriti papirom za pečenje. Nauljiti papir uz pomoć ubrusa. Složiti ribe, posoliti iz izvana sa obje strane te prorez.



Uključiti pečnicu na 200 st.C.

Češnjak očistiti, peršin oprati pa sve zajedno sitno nasjeckati. Staviti u zdjelicu zajedno sa 1 dl maslinovog ulja i 1,5 dl suncokretovog (ili biljnog) ulja. Na svaku ribu i u njen prorez staviti po žličicu ove smjese.

Očistiti krumpir, oprati ga i narezati na ploškice debljine pola cm te rasporediti u praznine između riba u tepsiji. Krumpir posoliti i posuti sa žlicom vegete. Dodati još lovorov list i ružmarin te sve lagano poprskati sa cca 0,5 dl suncokretovog ulja i staviti peći.



Nakon pola sata pečenja, izvaditi iz pećnice, lagano okrenuti svaku ribu na drugu stranu, dodati po žličicu smjese od ulja, peršina i češnjaka te vratiti još pola sata u pećnicu.



Sveukupno se peće sat vremena (pola sata jedna strana, pola sata druga strana ribe. Za tih sat vremena pripremiti salatu ili npr. skuhati blitvu.



Osim zelenog priloga za vrijeme pečenja ribe predlažem pripremu tijesta za mramorni kuglof zato što njegov biskvit nije potrebno odmah ubaciti u pećnicu pa mu neće smetati ako ga pripremite i desetak minuta prije kraja pečenja ribe. Osim toga kuglof se peče 50 minuta što znači da vas neće ometati dok guštate ribu u miru, nakon ručka i skuhane kave bit će i kuglof gotov :))

I na kraju moram spomenuti da postavljanje papira za pečenje tepsiju omogućuje njeno vrlo lako pranje, a za kuglof je osim kalupa potrebna samo jedna posuda što mislim da je isto tako super za one koji nemaju perilicu suđa :))

U slast!!

Broj komentara: 6:

  1. Bas sam danas przila ribu, ali je ovako nisam nikada spremala.
    U pravu si, nadimi se kuca ovako u rerni je verovatno bolje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjajno. Obožavam ribu i slažem se da je priprema u pećnici odlična zamjena za roštilj.

    Super !

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako volim ribu iz pećnice, bilo koju. Uz gradele (koje su ipak vrh pripreme) ovako je najradije jedem i spremam. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično! Slično i ja radim, kad ne pržim u tavi, ali nisam nikad istovremeno sa krumpirom, ovo mi se baš sviđa!
    A fotkice su tako dobre, da gotovo osjetim miris češnjaka i maslinovog ulja :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš se danas spremam tako pripremati pastrvu s tim što je ja punim mješavinom bjelog luka , peršina, maslaca, masl. ulja i Vegete. Sve ostalo isto i stvarno je jednostavnije, manje dima i prljavog suđa!

    OdgovoriIzbriši
  6. Prefino..ja ju volim na sve načine i svih vrsta...u pećnici ili na ulji ili na roštilju..ova tvoja izgleda jako fino!

    OdgovoriIzbriši