7. prosinca 2009.

Domaći burek kao iz pekare by maja78

Nisam od onih koje su tako vrijedne i razvlače one krasne domaće kore za pite, zato sam odlučila isprobati recept maje78 s coolinarike za domaći burek kao iz pekare sa kupovnim korama za pitu.

Ovaj burek je odličan, nema previše masnoće, a kora je fantastično hrskava!
Upisat ću verziju punjenja za dane posta i onu malo sočniju ;)



Sastojci:

0,5 kg kupovnih kora za pitu
2,5 dl vode
1,25 dl ulja
malo soli

0,5 kg svježeg sira za posno punjenje

ili za punjenje sa dodacima:
40 dag svježeg sira
2 jaja
1 kiselo vrhnje



Priprema:

U lončiću promiješati vodu i ulje te malo posoliti (količina soli ovisi o slanosti sira). Ova se tekućina koristi za prskanje kora pa će ju prije svakog prskanja biti potrebno dobro izmiješati.

Okruglu tepsiju (26 cm) premazati uljem i staviti dvije kore čiji krajevi trebaju prelaziti preko stijenke tepsije (visiti sa strane) te poprskati ih pripremljenom tekućinom.



Ostatak kora podijeliti na tri hrpice po tri kore. Iz prve hrpe kora jednu po jednu staviti u tepsiju gužvajuči ih tako da mogu stati, treću poprskati tekućinom i posuti izmrvljenim sirom. Isto ponoviti sa drugom hrpom kora.



Iz zadnje hrpe kora, prvu koru nagužvati, staviti preko sira te poprskati tekućinom, nagužvati i staviti drugu koru, poprskati tekućinom te posuti ostatkom sira. Nagužvati i staviti posljednju koru te poprskati tekućinom. Sad sve prekriti vrhovima kora koje su ostale sa strane preko ruba tepsije i poprskati tekućinom.



Peči u prethodno zagrijanoj pečnici na 180 st.C dok ne porumeni.

Broj komentara: 7:

  1. U super ti je ispao. I ja sam ga pravila par puta kad me mrzi da razvlacim kore i stvarno je fenomenalan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Snjezo jel to onaj isti burek iz Kuvarijacija?Radila sam ako je taj.Kore si tako tanko razvukla..strava!

    OdgovoriIzbriši
  3. Uf ja bi ponekad tako rado razvukla fine domaće kore ali sam totalni antitalent za to. :)
    Ovaj burek izgleda zbilja dobro i ukusno tako da bi ga mogla isprobati. Hvala za recept. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tko će sad dočekati gablec ??? :))) Čim sam vidjela burek gotovo.. morati ću ići kupiti. A recept ću sigurno ispobati, stvarno izgleda sjajno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Razviti tanke kore ne bi mogla ni u snu, ali kupovne mi jednostavno nemaju potrebnu elastičnost i mekoću. To je razlog da samo iznimno pravim pite.
    A sada malo o terminologiji. Neću o tome da su sve pite pitice, a burek (sa mesom) je pitac. Zapravo mogu prihvatiti da su sve pite koje su savijane bureci, bez obzira na nadjev 8a riječ je turskog porijekla i označava samo pite-savijače). Ove slagane pite kod nas se jednostavno zovu(nemaštovito i predvidljivo) slagana sirnica, slagana zeljanica itd...

    OdgovoriIzbriši
  6. probala sam taj Majin burek i malo je reci da smo odusevljeni, i nema razvlacenja kori:)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja to jednostavno zovem gužvara!
    Kore razvijam, imam neku svoju tehnologiju, ali kada nemam vremena može i gužvara.
    Ali, ti si neumorna i super ti je ispao "burek".

    OdgovoriIzbriši