Pita sa jabukama drage mi "buhtlice" kako se mi od milja zovemo, privukla me zbog ruma u sastojcima za tijesto :)))
Sastojci:
1,5 kg kiselih jabuka
5 žlica šećera za jabuke
60 dag brašna
25 dag margarina
1 jaje
1 dl mlijeka
4 vanilin šećera
5 žlica šećera
ribana korica jednog limuna
1 žlica ruma
1 prašak za pecivo
šećer u prahu za gotovu pitu
Priprema:
Margarin umutiti, dodati šećer, vanilin šećer, jaje, mlijeko, koricu limuna i rum. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Mijesiti da nastane kompaktno i glatko tijesto. Tijesto staviti u najlon vrećicu ili pokriti i staviti u hladnjak do završetka pripreme nadjeva.
Jabuke oprati, očistiti i naribati. Staviti u posudu zajedno sa šećerom i 2 žlice vode. Poklopiti ih i staviti da se kuhaju. Kad zakuhaju maknuti poklopac i pustiti da se dinstaju kako bi isparila tekućina. Ukoliko su jabuke bile sočnije može se dodati žlica krušnih mrvica pred samo filovanje. Fil ostaviti da se malo ohladi.
Tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljati ih na veličnu manje tepsije (32x27 cm). U podmazanu tepsiju staviti prvi dio tijesta, preko njega nadjev i na kraju prekriti drugim dijelom tijesta. Na nekoliko mjesta probosti tijesto čačkalicom do sredine nadjeva. Staviti peči u zagrijanu rernu pola sata na 180 st.C. Pečeno ostaviti da se ohladi, rezati se može isti, a poželjno je idući dan jer pita fino omekša. Posuti šećerom u prahu.
Rekla bi moja prijateljica: kraljevski kolač!
OdgovoriIzbrišiVolim starinske pite sa jabukama, a ova izgleda upravo tako. Vjerujem da je recept gospođe Helge dobar. Nekako to osjećam...
OdgovoriIzbrišiO da, ovo bi moglo biti jako, jako fino i aromatično!
OdgovoriIzbrišisavrsena je, obozavam pitu od jabuka!
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da si objavila ovaj Helgin recept jer sam ga isprobala i odličan je:)
OdgovoriIzbrišiJako lepo izgleda!
OdgovoriIzbrišiOvo mi je najdraži recept za pitu od jabuka. Uvijek ga koristim. :)
OdgovoriIzbrišinaljepsi kolac od moga djetinstva i dan danas savsenstvo svaka cast moze sa masu drugi fila
OdgovoriIzbriši