3. srpnja 2011.

Carski pužići

Evo još jednog kruha, ustvari ja bi rekla da su to ekstra fini brioši koji se mogu ali ne moraju puniti.. Carski pužići po receptu carice69 oduševili su nas na prvi zalogaj :)

Sastojci:

500 gr glatkog brašna
180 ml kiselog vrhnja
250 ml mlakog mlijeka
1 vrećica suhog kvasca
1 i 1/2 žličica soli
2 žličice šećera
1 žličica otopljenog maslaca

+ 50 gr maslaca za po tijestu

Priprema:

U posudu prosijati brašno pa dodati sve sastojke i miksati dok se ne napravi kompaktno tijesto.

Pustiti tijesto na toplom da udvostruči volumen.


Uključiti pećnicu da se ugrije na 200 st.C.

Naraslo tijesto otkidati na male komadiće ili od njega napraviti valjak pa rezati i oblikovati u loptice. Od loptica između ruku napraviti trake, lagano ih valjkom stanjiti i zarolati u oblik pužića. Ako su pužići duži od željenog oblika malo ih razvaljati pa odrezati na polovicu te slagati ravnim (tamo gdje je rez) dijelom okrenutim za dolje. Koristila sam kalup za tortu promjera 24 cm.

po vrhu staviti male komadiće maslaca. Peći u zagrijanoj pećnici  dok ne porumene - 30 minuta.


Pečene pužiće izvaditi iz pećnice i premazati vodom da budu fino mekani. Za vrijeme hlađenja prekriti ih kuhinjskom krpom. Čim se malo ohlade, izvaditi iz kalupa.

Broj komentara: 16:

  1. Predivno, mirise kroz ekran:)!

    OdgovoriIzbriši
  2. So soft, so aromatic... wonderful...
    Best regards!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmmmmm, bas se pitam kako da iskoristim kvasac koji sam danas bez ideje kupila :) Sutra cu definitivno poraniti da napravim ove puzice :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Divne slikice ,baš su ti i ispali carski.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlicno su ispali.Bas bih volela da mogu da onako iscupam jedno parce;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgledaju fantastičnoo, da mi je sada jedan... za doručak!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasno baš isprobavam svakakve recepte.

    OdgovoriIzbriši
  8. Un très beau pain qui doit être délicieux en plus.
    Bravo!!!!
    A très bientôt.

    OdgovoriIzbriši
  9. Super izgledaju.Sigurna sam da su i fine, budući da je kiselo vrhnje u tijestu. Čim napravim javit ču se.
    Lijepi pozdrav od Alme iz Rijeke

    OdgovoriIzbriši
  10. hej, navrati na moj blog po nagradu!!

    OdgovoriIzbriši
  11. hej! navrati na moj blog po nagradu!

    OdgovoriIzbriši
  12. Podsjeća me na buhtle mmmm :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Kako meko i fino izgledaju... Da mi je sad samo jedno parče, mmmh...

    OdgovoriIzbriši