10. prosinca 2012.

Šnite od kave by Ljiljana Nieder

Tko je Ljiljana Nieder i zašto je njena stranica u dvije godine dobila gotovo 25.000 fanova? Kakvi su joj recepti? Pitanja se mogu razjasniti pogledom na njenu web stranicu sa objavljenim dijelom recepata ili kupnjom knjige koja u sebi sadrži preko 170 recepata na ukupno 216 stranica i to sa spiralnim uvezom koji je veoma praktičan za rukovanje prilikom izrade slastica. Sve to za samo 69,00 kn plus troškovi dostave.

 
Listajući knjigu nisam se mogla odlučiti koji recept isprobati pa sam za početak odabrala jednostavniji - šnite od kave. Sadržaj možete pogledati ovdje.

Već i vrapci na grani znaju da nikad ne palim pećnicu za samo jedno pečenje tako sam i ovaj kolač napravila usporedo s pizzom. Dok je tijesto za pizzu odmorilo skuhala sam kremu za kolač, a dok se pekla pizza spremila sam tijesto za biskvit i tako uštedila vrijeme i elek.energiju.



Sastojci:

Tijesto
8 žumanjaka
100 g šećera
4 bjelanjka
60 g brašna
20 g gustina
80 g mljevenih badema

Krema:
500 ml mlijeka
1 vrećica pudinga od vanilije (40 g)
5 žlica šećera
3 žlice instant espresso kave
250 g maslaca
3 žlice šećera u prahu

Dekoracija:
50 g krokanta od lješnjaka
10 čokoladnih bombona od kave


Priprema:

Žumanjke s 50 g šećera kremasto izraditi. Bjelanjke čvrsto ulupati, zatim polako dodavati ostatak šećera uz neprestano miješanje. Čvrsto ulupane bjelanjke oprezno dodati žumancima i lagano pjenjačom povezati. Brašno i gustin izmiješati i naizmjenično s mljevenim bademima dodati smjesi od jaja (lagano pjenjačom izmiješati smjesu).

Dno lima za pečenje (30x45 cm) obložiti papirom za pečenje, istresti tijesto, izravnati i peći 10 minuta na 200 st.C. Pečeni biskvit istresti na kuhinjsku krpu, oprezno odvojiti papir i ostaviti da se hladi. Hladan biskvit prerezati uzdužno na tri dijela.

400 ml mlijeka zakuhati. Prašak za puding, 5 žlica šećera, 3 žlice instant kave i 100 ml mlijeka izmiješati. Mješavinu dodati mlijeku kad zakipi i kuhati oko 2 minute uz neprestano miješanje. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi (povremeno promiješati). Maslac kremasto izraditi s 3 žlice šećera u prahu. Ohlađeni puding postupno dodavati maslacu, neprestano miješajući.



Kremom namazati biskvite i slagati jedan na drugi. Kolač izvana namazati kremom, posuti lješnjakovim krokantom i ukrasiti čokoladnim bombonima od kave.

Recept je prenesen iz knjige Božanstveni užitak.


1 komentar: