26. veljače 2017.

Donuts / američke krafne / krofne s rupom

Vrijeme je maškara i zato: fritule, pokladnice, krofne, krafne... iskaču s reklama, u trgovinama svugdje oko nas.. teško im je odoliti. Ovog sam vikenda odlučila pripremiti krafne s rupom nalik na donuts :)

Recept za donuts


Sastojci:

600 g brašna
1/2 žličice soli
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 vrečica suhog di-go kvasca za kolače
100 ml kiselog vrhnja
150 ml toplog mlijeka
50 g otopljenog maslaca ili margarina
2 jaja
1 žlica ruma
ribana korica 1 limuna
1 žlica ulja


Priprema:

Pripremite starter u posebnoj posudici: istresite suhi kvasac, dodajte pola žličice šećera, žličicu brašna i pola količine toplog mlijeka, razmutite i ostavite da se aktivira i naraste.

U posudu za miješanje stavite brašno, dodajte sol, preostali šećer, vanilin šećer, kiselo vrhnje, jaja, otopljeni maslac, rum i naribanu koricu limuna pa malo zamijesite mikserom - nastavcima za tijesto. Kad je kvasac narastao prebacite ga u brašno te uz dodavanje preostalog toplog mlijeka zamijesite glatko tijesto. Na samom kraju dodajte ulje, oblikujte kuglu pa ostavite pokrivenu da naraste. Ukoliko vam prostorija nije topla, tijesto pokriveno kuhinjskom krpom možete staviti u pećnicu na 50 stupnjeva, vrata pećnice ostavite pritvorena uz pomoć drvene kuhače.


Kad je tijesto udvostručilo volumen prebacite ga na radnu plohu i razvaljajte bez dodatnog miješenja. Režite krugove s rupom u sredini. Donuts odložite na krpu i pokrijte drugom krpom. Ostavite ih da odmaraju dok ne povećaju volumen. Središnje dijelove također ostavite sa strane da narastu jer i njih pržite... izgledati će kao male loptice - fritule. Ostatak tijesta premijesite i odrežite još 2-3 donutsa, sad ostatak odrežite na manje komade, također pokrijte da odmori prije prženja.

Kad je su pripremljeni kolutovi malo narasli, stavite grijati ulje. Ulje ne smije biti pretoplo, da je dovoljno ugrijano provjerite drvenom kuhačom - uronite vrh u vruče ulje, ako se oko njega stvore mjehuriči i počne cvrčati ulje je spremno za donuts. Pržite na temperaturi manjoj od srednje, sa svake strane max 2 minute ili manje - taman da dobiju zlatnu boju.


Gotove donuts vadite na ubrus da popije suvišnu masnoću, zatim ih složite u željenu posudu i posipajte šećerom u prahu.


4 komentara:

  1. Da da i sa rupom su vrlo ukusne. Gledam na Jutjubu pre neki dan u Texasu jedan kafić pravi Giant donut ( džinovski) . To je toliko veliko da dvpke moraku okretati testo u fritezi. Nije samo jedan , nego oni to stalno prave. Zove se i porodična krofna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimljivo :) To je kao kad na štandovima rade one ogromne palačinke ;) Valjalo bi probati.. ali sve to deblja :(

      Izbriši
  2. Svaka čast! No, ja nikada ne pečem krafne doma, previše ulja, nemam fritezu.... A najbolji doughnuts na svijetu su mi Krispy Kreme.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam previše ulja i meni baš nije drago ali jednom ili dva puta godišnje onako za gušt napravim ;)

      Izbriši