27. studenoga 2016.

Štrudlice s lješnjacima i bademima

Za Božićne blagdane uglavnom svi većinom radimo sitne kolače... nađe se tu i poneka štrudla pa zašto i one ne bi bile "sitne" i uklopile se u pladanj s ostalim kolačima ;)



Sastojci:

Tijesto:
550 g brašna
1 svježi di-go kvasac
200 ml mlakog mlijeka
80 g šećera
1 jaje
75 g omekšalog maslaca
1 limun - naribana korica
1 vanilin šećer
par zrna soli

Nadjev:
250 g mljevenih lješnjaka
150 g mljevenih badema
80 g šećera
5 žlice ruma
1 jaje

+ 1 žumanjak i 2 žlice vode za premaz


Priprema:

Kvasac sa žličicom šećera i malo brašna umiješajte u pola količine mlakog mlijeka pa ostavite da naraste. U zdjelu za miješanje stavite brašno, preostali šećer, sol, limunovu koricu, vanilin šećer i omekšali maslac pa dobro promiješajte mikserom ili rukama. Dodajte aktiviran kvasac te uz dodavanje preostalog mlijeka umijesite glatko tijesto. Gotovo tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte i ostavite pola sata da odmara i poveća volumen.

Nadjev:
Pomiješajte mljevene lješnjake i bademe, dodajte šećer, rum i jaje pa sve dobro i dugo miješajte ručno ili mikserom da dobijete smjesu koju ćete lako premazati preko tijesta.


Naraslo tijesto podijelite na tri dijela. Svaki dio zasebno razvaljajte na veličinu 35 x 20 cm, premažite trećinom nadjeva, zarolajte i odložite u kalup za pečenje veličine 35x25 cm. Gotove štrudlice pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se dižu oko 20 minuta. Ako prostorija nije topla možete ih pokriti malom dekicom ili jastukom. Za to vrijeme uključite pećnicu da se ugrije na 175°C.


Kad su štrudlice malo narasle, pećnica je ugrijana... pomiješajte žumanjak i vodu pa premažite štrudlice. Pecite ih 40 minuta na 175°C, a posljednjih 10 minuta ako je potrebno pokrijte folijom ili papirom da gornja korica jako ne potamni. Pečene štrudlice pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade pa ih režite na tanke fetice. Računajte da je ovdje oko kilu i po deserta.


Nema komentara:

Objavi komentar