20. ožujka 2013.

Uskrsne pletenice / pince


Uskrs je blagdan specifičan za pripremu slatkog uskrsnog kruha - pince/sirnice. Osobno pincu volim s grožđicama, ali je djeci draža bez grožđica. Upravo iz tog razloga za njih svake godine pripremim tijesto za pincu u obliku: pletenice, vjenčića ili jajarice. Ovakva manja slatka peciva uz uskršnja jaja pogodna su za poklon dječici, ali se isto tako mogu nositi u crkvu na blagoslov umjesto klasične pince/sirnice te poslužiti na uskršnjem stolu.

Ove su godine pletenice uz Dr. Oetker mješavinu dodataka i aroma za izradu pince/sirnice dobile posebnu aromu prošeka, ruma i limuna te ružinog ulja čiji se miris širio prilikom pečenja.

Sastojci:

650 g brašna
1 omot Dr. Oetker mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
40 g svježeg kvasca
150 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
2 jaja
75 g maslaca
150 ml mlakog mlijeka

Premaz:
1 žumanjak
1 žličica vode



Priprema:

U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo miješati spiralnim nastavcima miksera da tijesto postane kompaktno, zatim ga rukama još malo mijesiti i oblikovati u kuglu.

Da bi tijesto lakše naraslo možete se poslužiti trikom „izbacivanja stresa“ – tijesto nekoliko puta energično baciti na radnu površinu prilikom čega ćete odmah primijetiti djelovanje kvasca, a osim toga sigurno ćete se osjećati bolje ili bar nasmijati ukućane J.

Ostaviti tijesto neka naraste pokriveno na toplom mjestu 40-tak minuta.

Tijesto podijeliti na 8 dijelova, svaki dio podijeliti na tri dijela pa ih valjati u tanke valjke dužine cca 12-15 cm od kojih zatim napraviti pletenicu. Isto ponoviti s preostalih 7 komada tijesta.




Pletenice slagati u lim obložen papirom za pečenje. Pokriti ih i ostaviti dvadesetak minuta da malo narastu, a za to vrijeme uključiti pećnicu da se ugrije na 200 st.C.

Prije stavljanja pletenica u pećnicu premazati ih žumancem razmućenim sa žličicom vode.
Peći ih 15 min na 200 st. C, zatim još 5 minuta na 180 st.C.

Pogledajte više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.

Broj komentara: 7: