20. siječnja 2009.

Istarske fritule



Sastojci

Tijesto
500 gr mekog brašna
20 gr kvasca
2 žutanjka
80 gr groždica
1 kora od limuna
50 gr kristal šecera
20 gr maslaca (ili margarina)
1,5 - 2 dl mlijeka
0,5 dl rakije
5 gr soli
5 dl ulja (za prženje)
25 gr šecera u prahu (za
posipavanje)

Priprema
U posudu, po mogucnosti s okruglim dnom, staviti prosijano brašno, sol, žutanjke, šecer, groždice ocišcene od peteljka, rastopljen maslac, pola kolicine rakije i naribanu koricu od limuna. U posebnoj posudi rastopiti malo šecera i kvasac u 1 dl mlijeka i ostaviti na toplom mjestu da se kvasac digne. Tada ga isto dodati u brašno i doliti još toliko mlijeka da tijesto bude tako mekano da se može vaditi žlicom.
Kuhacom dobro izmiješati tijesto i ostaviti ga oko 30 minuta da se digne.

Tada žlicom uzimati dio tijesta i stavljati da se prži u vruce ulje. Kod prženja svaki komad okretati da sa svih strana porumeni.

Pržene fritule posložiti na tanjur, poprskati preostalom rakijom i posipati šecerom u prahu.

U tijesto se po želji može dodati i 200 gr.grubo ribanih ili na kockice izrezanih jabuka.

Broj komentara: 6:

  1. mmmmm...ovo mi je odlicno,ostavi mi koju ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Može fritule ću radit na "Pust" :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Evo, upravo ih jedem :) Mnoogo su ukusne! Ovo je prvi put da przim testo u ulju i bas sam zadovoljna kako mi ide. Hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš mi je drago da su ti se svidjele. Ja osobno više volim ove sa kvascem nego one brzinske - tik-tak. Čak ih više volim idući dan i onda umakati u ostatak šećera na dnu zdjele :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Super izgledaju, podsječaju na vrijeme karnevala :)

    OdgovoriIzbriši