1. studenoga 2015.

Kitnikez - sir od dunja

Pokojna teta Nada običavala je svake jeseni napraviti marmeladu i sir od dunja. U kitnikez je dodavala komadiće oraha, a koristila ga je kao nadjev za "štrudelj". Ove su godine dunje dobro rodile pa sam od tate dobila punu vrećicu i odmah je odluka pala na pripremu sira od dunja.

Recept za sir od dunja (kitnikez) je vrlo jednostavan. Nakon što ste kratko skuhali dunje, izvažete ih i pripremite istu količinu šećera. Dunje sam prije kuhanja zaboravila izvagati pa ću napisati kolika je bila težina kuhanih.


Recept za kitnikez:



Sastojci:

1.5 kg kuhanih dunja
1,5 kg kristal šećera
voda po potrebi
sok od 1 limuna




Priprema:

Dunje odrežite na kockice. Čistite samo sredninu - koštice, a koru ostavite. Očišćene dunje prelijte vodom tek toliko da ih prekrije. Kuhajte dok ne omekšaju (10-15 minuta) pa ih ocijedite. Sok popijte kao kompot, a ocijeđene dunje izvažite kako bi znali koliko treba šećera. Dunje izmiksajte štapnim mikserom i stavite kuhati sa šećerom. Kuhajte (oko 40 minuta) dok se smjesa zgusne toliko da nakon kuhače ostaje trag prilikom miješanja.

Na kraju dodajte sok od limuna dobro promiješajte i izlijte u nauljene kalupe po želji. Ja sam od ove količine dobila dva puna kalupa za srneći hrbat i jednu malu šalicu taman za degustaciju :)



Kitnikez ostavite da se dobro ohladi pa tek idući dan vadite iz kalupa.




Broj komentara: 6:

  1. Merhabalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve çok güzel görünüyor. http://sefagen.blogspot.com.tr

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedna mamina prijateljica isto je radila divan kitnkez i uvijek ga donosila. Kada netko to spomene, odmah se sjetim tete Marice i njezinog smijeha. :) Na žalost, teško mi je doći do dunja, ali dobro je znati da priprema nije komplicirana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj morala sam podijeliti pola jer mi je tako fin da ću ga vjerovatno smazati prije nego ga stavim u štrudlu :P
      Samo oraha nisam imala, ali idući put polovinu radim s komadima oraha ;)

      Izbriši
  3. Hvala što si stavila i svoj recept, koji ću iduće godine isprobati. Inače to radim svake godine i ujedno isprobavam različite recepte i radim u različitim oblicima :-) jako je fino za pojesti, mene asocira na žele bombone :-)

    OdgovoriIzbriši