Recept posvecujem ga pok.teti Nadi.
Draga teta, nema te medu nama više od 20 godina, ali još uvijek volim tvoju roladu i sjetim se tebe. Otišla si iznenada, a imale smo planove, trebala si me još puno toga nauciti. Eto kolace radim skoro kao ti, a vez sam ostavila za starije dane :)Šaljem ti pusu!
Sastojci
Tijesto
4 kom jaja
15 dag brašna
14 dag šecera
1 vanilin šecer
pola praška za pecivo
2 žlice vode
prstohvat soli
Nadjev
marmelada od šipka
2 vrecice šlag pjene
Ostalo
šecer u prahu
Priprema
Tepsiju prekriti papirom za pecenje. Upaliti pecnicu na 180 st.C.
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke sa 4 dag šecera i prstohvat soli istuci u cvrsti snijeg. Žutanjke, preostali šecer i vanilin šecer miksati, dodati i vodu pa miksati dok se šecer ne rastopi. Zatim dodavati po žlicu brašna izmiješanog sa praškom za pecivo i snijega od bjelanjaka.
Biskvit izliti u tepsiju i staviti peci u zagrijanu pecnicu i peci 20 minuta na 180 st.C.
Peceni biskvit skupa sa papirom staviti na vlažnu krpu i sve zajedno zarolati te pustiti da se ohladi.
Ohladeni biskvit odmotati, maknuti krpu i odvojiti papir te namazati marmeladom od šipka. Na marmeladu namazati šlag.
Paziti da na dijelu koji ce biti zarolan unutar rolade bude više šlaga pa prema suprotnom sve manje - kao na slici. Pripremiti u blizini pladanj na koji cemo roladu staviti pa lagano zarolati roladu i pažljivo prebaciti na pladanj.
Roladi popuniti krajeve šlagom i poravnati te po vrhu posuti šecerom u prahu.
Pustiti preko noci u hladnjaku pa poslužiti tek drugi dan.
Ja u šlag dodam još 2-3 žlice šecera u prahu, ali može i bez.
Preporucujem rezati sa zubicastim nožem :)
Rolada u izvedbi Vlatka1
Ovo ne moze da promasi! Volim ove jednostavne poslastice, volim taj sundjerasti biskvit... Bas je lepo ispao rolat.
OdgovoriIzbrišifina i jednostavna roladica, inače rolade obožavam ali ih već duže nisam spremala, moram ponovo početi :)
OdgovoriIzbrišiThis roll is fantastic!
OdgovoriIzbrišipredivna je, tako jednostavna a tako efektna!
OdgovoriIzbrišiI love sweet rolls so much! Your looks excellent!
OdgovoriIzbrišiPozdrav Masatera,
OdgovoriIzbrišiprekrasnim pogledom iz Vašeg roll. A ukusi fantastično ukusan ....
Pozdrav Jacktel