1. travnja 2009.

Proljetni užitak

Može biti torta ili kolac..brzo je i jednostavno.
Ovaj kolac je moja politika sporijeg trošenja jagoda :) naravno samo ako ih prije netko od ukucana ne
pronade i smaže :)


Sastojci

Tijesto
5 jaja
20 dag šecera
20 dag glatkog brašna
pola praška za pecivo
1 vanilin šecer
prstohvat soli
2 žlice vode

Ostalo
75 dag jagoda
5 dl slatkog vrhnja
1 šlagfix
5 dag šecera u prahu
malo mlijeka za biskvit

Priprema

Tepsiju prekriti papirom za pecenje. Upaliti pecnicu na 180 st.C.

Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke sa i prstohvat soli istuci u cvrsti snijeg.
Žutanjke, preostali šecer i vanilin šecer miksati, dodati i vodu pa miksati dok se šecer ne rastopi. Zatim dodavati po žlicu brašna izmiješanog sa praškom za pecivo i snijega od bjelanjaka.

Biskvit izliti u manju tepsiju ili kalup za tortu promjera 24 cm i staviti peci u zagrijanu pecnicu i peci 20 minuta na 180 st.C.

Miksati slatko vrhnje sa šecerom u prahu i šlagfiksom.

Peceni biskvit ohladiti i prerezati na pola. Biskvit malo poprskati mlijekom. Donju polovicu namazati slojem šlaga pa slagati jagode okomito. Vrhove jagoda odrezati tako da ostane ravna površina preko cijelog sloja.



Vrhove iskoristiti za ukrašavanje torte ili pojesti :). Na jagode nanjeti sloj šlaga tako da se prilikom nanošenja i mazanja lagano potiskuje kako bi se popunile praznine izmedu jagoda zatim pokriti drugim dijelom biskvita.

Tortu izvana premazati šlagom, ukrasiti po želji i staviti u hladnjak nekoliko sati ili najbolje preko noci.



Ukoliko želite tortu bogatije ukrasiti treba koristiti više slatkog vrhnja.

Broj komentara: 6: