20. rujna 2009.

Šugo od goveđeg repa i meso u expres sosu FBI-rukavice - dvi ribe, dva kumpira 4.dio

Za one koji ne znaju šugo je gulaš :)

U igri FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, istražujemo Brankin blog dvi ribe, dva kumpira.



Možda vam se dogodilo da ne znate što za ručak za vikend, a uz to i dani pred plaću a hladnjak baš ne obiluje sadržajem za pravi obiteljski vikend ručak? Eto takva me sitacija snašla kad je Branka stavila slike sasvim krive pašticade, a uz to i njoke koje obožavam... Bila sam nestrpljiva čekati recept kojeg nije odmah napisala, bilo mi je dovoljan njen odgovor da je pašticada od goveđeg repa, a da može biti i od rebara - bingo!! imala sam cijeli goveđi rep u zamrzivaču :)) i odlučila od njega pokušati napraviti šugo (gulaš)i oduševila se :)



Sastojci
pola govedeg repa
2 vece glavice kapule (luka)
3 cena cešnjaka
3-4 žlice ulja
sol
papar
1 žlica crvene paprike
par kom klincica
1 žlica bosiljka
vegeta
0,5 l pasirane rajcice
2 dl bijelog vina
1,5 - 2 l vode (koliko pokrije
komade mesa)
1 lovorov list



Priprema
Govedi rep ce vam u mesnici presjeci na manje komade, bit ce to oblici koluta. Za šugo (gulaš) odaberite manje komade, a ujedno i one koji imaju više mesa. Preostalu polovinu repa predlažem da iskoristite za finu juhu.

Luk i cešnjak narezati na sitno ili kao ja staviti u sjeckalicu da se dobro usitne pa popržiti na ulju. Dok se prži luk ukoliko je potrebno podlijevati sa vodom da ne zagori. Kad je luk gotov, dodati komade repa i pržiti dok ne dobije lijepu boju, povremeno ce biti potrebno podlijevati zato što su veci komadi pa ce biti potrebno i više vremena. Zatim dodati sol, papar, mljevenu papriku, bosiljak, klincice, vegete i lovorov list. Podliti sa vinom i par minuta miješati pa dodati pasiranu rajcicu i vode da bude u visini prsta-dva preko mesa.

Kuhati oko 40 minuta do sat vremena te ukoliko je potrebno dodati žlicu brašna koju smo umutili u 1 dl vode i žlicom pasirane rajcice pa kuhati još 10-15 minuta. Lovorov list izvaditi i baciti.



Ovakvo šugo sam prvi puta radila, oduševila sam se, hm, a bilo je tu i njokiju.
Otkrit cu vam tajnu, preostalu polovinu repa ostavila sam za reprizu ovakvog rucka.

**********************************************************************

Isprobala sam i Brankin recept za meso u expres sosu koji mislim da nema još na blogu ali ima na coolinarici.



Osim telećih ili svinjskih fetina ili svinjske vratine kakvu sam ja koristila, potrebno vam je: ulje, brašno za uvaljat meso prije prženja te češnjak, peršin, malo jušnog temeljca, sol, papar i vegeta.



Meso je potrebno malo izraditi kuhinjskim čekičem, pobrašniti i kratko ispržiti sa obje strane, te mu dodati češnjak i podliti jušnim temeljcem ili vodom. Dodati soli, papra, peršina i vegete te još malo dinstati.

Broj komentara: 10:

  1. Ne znam što mi je bolje. Ovo prvo sam već primjetila i pripremila sam meso ali i ovo u ekspres sosu mi je savršeno. Izvrsno ti je ovo!

    OdgovoriIzbriši
  2. njam, njam! super su brankini recepti, a ti si ih predivno napravila... mi danas za ručak samo juhicu pa bi mi ovo sad baš lijepo sjelo :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Snjezana, neumorna si ;))
    Krasno ti izgledaju obadva jela.
    nemam ovaj ekspres sos na blogu, jednostavno nemam vremena da sve prebacim, ali nije valjda ni vazno jer vecin avas zna da sam i na Coolinarici.
    Hvala ti na povjerenju i drago mi je da ti se svidilo ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. i meni je zapeo za oko šug od goveđeg repa, ali nemam ekspres lonca :( tvoj izgleda sjajno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Questo piatto mette un appetito !

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično sve izgleda, obožavam njoke s bilo kojim umakom.
    Ovo meso iz ekspres lonca me zaintrigiralo, taj recept nisam do sad vidjela, jedino je problem što se ja bojim kuhati išta u tom loncu! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Čitam ponovo post i nije mi jasno o kakvom ekspres loncu pričate? Ja ga nisam nigdje spomenula :( ili ste možda mislile za kuhanje krimpira kod recepta za njoke ;) ma ne opterećujte se time, skuhajte ga u ljusci pa očistite i bit će fino, ja sam ga često i prije kuhanja čistila pa isto su bili odlični njoki.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ok ja sam totalno zabrijala da se meso u ekspres sosu kuha u ekspres loncu! :D :D
    Sad sam opet pažljivo pročitala i skužila da to nigdje ne piše nego sam ja to automatski zaključila zbog naziva. :D :D

    OdgovoriIzbriši