25. kolovoza 2013.

Istarski fuži - recept sa slikama postupka izrade

Konačno sam uzela vremena i odradila dugovanje prema onima koji su me pitali recept za domaće fuže. Recept je popraćen slikama izrade. Tijesto možete razvaljati na mašinu, a meni je draže dugačkim drvenim valjkom jer na taj način odjednom odrežem veću količinu kvadratića. Nadam se da će nekom poslužiti za isprobavanje i pripremu finog ručka.



Sastojci za 5-6 osoba:

600 g brašna
3 jaja
30 g soli
3 žlice ulja
180 ml vode



Priprema:

Glatko brašno prosijati na radnu površinu ili u posudu za miješanje. U brašnu napraviti udubinu u koju staviti jaja, sol i nešto više od pola količine vode. Zamijesiti tijesto uz dodavanje ostatka vode. Ulje dodati na samom kraju. Tijesto treba biti glatko i elastično, bolje da je malo mekše nego žilavo i tvrdo jer se tijesto može u hodu po potrebi malo posušiti.



Gotovo tijesto podijeliti na 3 dijela. Dva dijela maknuti sa strane i pokriti posudom da se ne napravi kora dok se radi prva tura fuži. Prvi dio oblikovati u kuglu pa razvaljati tanko što više u oblik velikog elipse ili kvadrata na debljinu od maksimalno 1 mm. Po želji mogu biti i tanji, važno je da je tijesto na svim dijelovima jednake debljine kako se kod kuhanja ne bi dogodilo da je dio fuži prekuhan, a dio još tvrd. Radnu površinu i tijesto konstantno lagano posipavati brašnom da se tijesto ne bi zalijepilo jer će se jedino tako kvadratići nakon rezanja lako odvajati.

Razvaljano tijesto (u slučaju da je mekano) ostaviti petnaestak minuta da se prosuši na zraku za koje vrijeme pripremiti poseban stolnjak za gotove fuže i čistu kuhinjsku krpu za odlaganje "krpica" - kvadratića tijesta.


Tijesto namotati na drveni valjak, odrezati oštrim nožem po sredini (kako je prikazano na slici), zatim dobiveno tijesto (nekoliko slojeva traka tijesta) odrezati na 3 trake pa svaku na manje rombove (cca 3x3 cm). Lagano ih prebaciti na kuhinjsku krpu. Odvajati po komad te uz pomoć štapića za ražnjiće obikovati fuže na način da se tijesto stavi na unutarnji dio prstiju jedne ruke, drugom rukom položi štapić za ražnjiće na jedan ugao tijesta te ga zarola prema suprotnom uglu (kao kiflicu) i prstom malo potisne da se zaljepi. Štapić se izvuće iz tijesta i gotov fuž odloži na stolnjak.



Osim sa štapićem fuže se može raditi tako da se dva suprotna ugla savinu prema sredini i pritisnu da se zalijepe.

Isto napraviti sa preostala dva komada tijesta.

Pripremljene fuže kuhati u vreloj slanoj vodi uz dodatak malo ulja. Kuhati oko 10-tak minuta, provjeriti da li su kuhani. Procijediti i poslužiti toplo uz neki umak.



U Istri se fuži tradicionalno poslužuju uz kokošji gulaš, a možete ih poslužiti i uz: goveđi gulaš, umak od: gljiva, šparoga i pršuta ili već po vlastitoj želji.



4. kolovoza 2013.

Krckavi sladoled

Vruče vam je? Osvježite se uz malo sladoleda :)




Sastojci:

 
300 ml stracciatella jogurta

500 ml slatkog vrhnja

100 g šećera u prahu

50 g otopljene čokolade

2 žlice čokoladnih listića

 

 

Priprema:


Slatkom vrhnju dodati  šećer pa mutiti srednjom brzinom do kremaste gustoće.
 
Zatim dodati jogurt pa dobro izmiješati.

Dodati otopljenu čokoladu i na samom kraju lagano umiješati čokoladne listiće.

Sladoled staviti u zamrzivač.

Pola sata prije konzumiranja sladoled iz zamrzivača izvaditi ili ga preseliti u hladnjak.

20. srpnja 2013.

Ćufte u umaku od vina i rajčice

Vrlo rijetko ili nikad ne radim ćufte jer se uvijek plan preokrene u izradu polpeta :)
Danas sam planirala pripremu paprika ali u trgovini sam našla samo jako velike pa sam odustala i odlučila se za ćufte. Uzela sam sastojke kao za polpete plus dodala malo riže, vina, šalše i pripremila uz pire krumpir.



Sastojci:

Ćufte:
700 g miješanog mljevenog mesa
1 deblju fetu starog kruha (mekani dio)
2 žlice riže
1 srednje jaje
4 čena češnjaka
pola vezice peršina
sol
papar
1 žlica vegete

Ostalo:
malo ulja
2 srednje glavice luka
200 ml vina
400 ml domaće šalše (ili kupljene pasirane rajčice)
300 ml vode
2 žličice brašna
malo nasjeckanog peršina
- začiniti po želji



Priprema:

Kruhu razmrviti mekani dio u manju posudu te ga preliti hladnim mlijekom i ostaviti da omekša. Za to vrijeme sitno nasjeckati peršin i češnjak. Malo peršina ostaviti za saft.

U zdjelu raširiti mljeveno meso, dodati mu dobro ocijeđen kruh pa dobro promiješati. Zatim dodati rižu, jaje pa nasjeckan peršin i češnjak te po vlastitom okusu začiniti solju, paprom i vegetom i sve ravnomjerno promiješati.

U širu posudu staviti nasjeckani luk na malo ulja da se prži. Za to vrijeme od dobivene mesne smjese vlažnim rukama raditi kuglice.

Kad je luk gotov dodati kuglice i pržiti ih sa svih strana. Kad su gotove izvaditi ih pa u ostatak luka i dobivenog safta dodati šalšu (ili pasiranu rajčicu) te po vlastitoj želji začiniti žličicom vegete. Pustiti da zakuha, dodati vino pustiti par minuta da kuha pa dodati brašno razmućeno u 100 ml vode i peršin prethodno nasjeckan i ostavljen za kraj. Sve dobro promiješati pa vratiti ćufte u saft. Ovisno o gustoći safta dodati još do 200 ml vode i kuhati sve zajedno 20-30 minuta.



Poslužiti uz rižu, pire krumpir, tjesteninu, palentu ili sl.

12. srpnja 2013.

Torta - rolada


Danas je zaista bilo vruće, iako više volim ljeto nego zimu, na trenutak sam pomislila na Božić i kako bi pripremom nekog Božićnog deserta možda osjetila svježinu. Razmišljala sam o nekom kolaču koji ću posuti šećerom u prahu kako bi ostavio dojam snijega, u obliku panja ili rolade. Zaželjela sam se kolača s orasima i odlučila recept koji može poslužiti za izradu manje torte promjera 22-24 cm iskoristiti za pripremu fine rolade. Kako bi ipak sve brže zgotovila, sočno tijesto od oraha nafilala sam Dr.Oetker kremom za torte sa slatkim vrhnjem okusa čokolade koja u sebi sadrži i komadiće čokolade.


Sastojci:

Tijesto:

4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 žlice vode
2 žlice ulja
100 g brašna
½ žličice praška za pecivo
100 g mljevenih oraha
1 žlica ruma


Krema:

500 ml slatkog vrhnja
1 kutija  Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, čokolada




Priprema:
 

Tijesto:

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.

Pripremiti biskvitno tijesto:

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati par zrna soli, miksati, postepeno dodavati jednu-dvije žlice šećera te miksati srednjom brzinom miksera dok snijeg ne postane čvrst.

Posebno miksati žumanjke s preostalim šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa gusta i pjenasta dodati vodu i ulje. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, pa dodavati po žlicu u smjesu žutanjaka. Orahe izmiješati s rumom pa također dodati u smjesu, a na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.

Tijesto izliti u tepsiju veličine cca. 32 x 35 cm obloženu papirom za pečenje pa staviti peći u zgrijanu pećnicu 20 minuta na 180 st.C.

Pečeni biskvit skupa s papirom staviti na vlažnu krpu pa sve zajedno zarolati i pustiti da se hladi. Po potrebi tako zamotan staviti desetak minuta u hladnjak kako bi se brže ohladio.


Krema:

Dok se biskvit ohladi pripremiti kremu:

Slatko vrhnje uliti u posudu za miješanje. Miješati električnim mikserom prvo na najmanjoj, potom na najjačoj brzini. Pred kraj dodati sadržaj kutije kreme za torte okusa čokolade i miješati sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta.
Ohlađeni biskvit pažljivo odmotati, maknuti krpu i odvojiti papir, namazati s 2/3 kreme, zarolati te staviti na pladanj. Roladu izvana premazati preostalom kremom te napraviti šare pomoću viljuške. Posuti šećerom u prahu koji će se u hladnjaku kristalizirati i dati roladi sjaj.


Može se odmah degustirati J
Recept osim za roladu može koristiti i za izradu torte ili Božićnog panja.
Pogledajte više o kremama za torte sa slatkim vrhnjem i drugim dodacima za kolače ovdje!

4. srpnja 2013.

Jednostavne šaumrole

Ponovo nam se vratilo toplo vrijeme. Ukućani traže šaumrole ali vruće je za kuhanje kreme. Nakon dugotrajnog nagovaranja ipak sam odlučila napraviti ih. Punila sam ih Dr.Oetker kremom za torte sa slatkim vrhnjem okusa jagode i time izbjegla kuhanje i čekanje da se krema ohladi te skratila vrijeme pripreme. Osim toga odabrala sam kremu okusa jagode kako ne bi kao uvijek bila baš klasična krema okusa vanilije. Uz opće iznenađenje prvo pitanje bilo je: „Zašto nije bijela krema??“, no ubrzo se čulo hrskanje lisnatog uz odobravanje okusa J.



Sastojci:

500 g lisnatog tijesta
50 g šećera u prahu


Krema:

500 ml slatkog vrhnja
1 kutija  Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, jagoda



Priprema:


Tijesto:

Uključiti pećnicu da se ugrije na 220 st.C.

Svaki komad odmrznutog lisnatog tijesta razvaljati na veličinu oko 40 x 30 cm. Svaki pravokutnik sad odrezati na 12-15 traka širine 2-2,5 cm, dužine 30 cm.

Trake omotati oko tuljka ili kalupa za šaumrole. Gornji dio premazati razmućenim jajem ili samo bjelanjkom. Peći u limu poprskanom vodom ili pokrivenom papirom za pečenje petnaestak minuta na 220 st.C dok dobiju lijepu boju. Pečene još vruče skidati s kalupa.
 

Krema:

Slatko vrhnje uliti u posudu za miješanje. Miješati električnim mikserom prvo na najmanjoj, potom na najjačoj brzini. Pred kraj dodati sadržaj kutije kreme za torte i miješati sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta ali još uvijek kremasta.
 

Gotovom kremom puniti pečene role te posuti šećerom u prahu.

 

Umjesto duboko zamrznutog lisnatog tijesta može se koristiti već razvaljano te tako izbjeći vrijeme čekanja da odmrzne. Kremu po želji možete zamijeniti onom okusa vanilije.

Pogledajte više o kremama za torte sa slatkim vrhnjem i drugim dodacima za kolače ovdje.

28. lipnja 2013.

Coffee date


Stiže vikend, a mene uhvatila želja za laganom torticom okusa tiramisu, kave ili cappuccina. Djeca su već dovoljno odrasla za ovakvu kombinaciju pa će nam se ovakvi okusi svima svidjeti, zato krenimo nešto „iskemijati“.

Nedavno sam isprobala Dr.Oetker kremu za torte sa slatkim vrhnjem okusa vanilije koja mi se jako svidjela jer sadrži pravu vaniliju pa sam se odlučila kombinirati je s biskvitom uz dodatak cappuccina i/ili kave. Već prilikom pripreme biskvita vidjela sam da će tijesto narasti jednolično jer je smjesa bila zamamno gusta i mirišljava J




Sastojci:
 

Tijesto:
5 jaja
140 g šećera
1 vanilin šećer
4 žlice kuhane kave
1 žlica ruma
120 g brašna
40 g praška za cappuccino okusa čokolade
½ praška za pecivo
 

Preljev:
150  ml kuhane kave
50 ml mlijeka
1 žlica šećera
2 žlice ruma
 

Krema:
500 ml slatkog vrhnja
1 kutija  Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, vanilija




Priprema:
 
Tijesto:

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.

Žutanjke i pola količine šećera pjenasto umutiti, dodati vanilin šećer, kavu žlicu po žlicu pa rum. Zatim dodavati brašno izmiješano s praškom za pecivo i praškom za cappuccino. Na kraju lagano dodati snijeg od bjelanjaka umućen s preostalim šećerom tako da smjesa ostane gusta i kremasta.

Tijesto staviti peći u kalup promjera 24 cm, 35 minuta na 180 st.C. Pečeno tijesto nakon desetak minuta izvaditi iz kalupa i ohladiti.

Ohlađeno prerezati da bi dobili dvije kore.
 

Krema:

 
Dok se biskvit ohladi pripremiti kremu:

Slatko vrhnje uliti u posudu za miješanje. Miješati električnim mikserom prvo na najmanjoj, potom na najjačoj brzini. Pred kraj dodati sadržaj kutije kreme za torte i miješati sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta ali još uvijek kremasta.


 

Slaganje:
Prvu koru biskvita staviti na pladanj pa bogato natopiti sa 100 ml preljeva, zatim premazati polovinom kreme. Na to staviti drugu koru biskvita, natopiti ju s preostalih 100 ml preljeva, premazati ostatkom kreme i ukrasiti po želji.
 
Pogledajte više o kremama za torte sa slatkim vrhnjem i drugim dodacima za kolače ovdje.

21. lipnja 2013.

Rolada s kremom od jagoda

Sunce je konačno zapeklo i ja proteklog vikenda nisam planirala pripremu slatkog. Naravno da su se ukućani uskomešali pa sam se radi mira u kući ipak odlučila na neki brzinski desert  kako nas pećnica i kuhanje kreme ne bi dodatno ugrijalo. Lagani biskvit, slatko vrhnje i Dr.Oetker krema za torte sa slatkim vrhnjem okusa jagode bilo je dovoljno za  brz i fin desert poput ove rolade koja je vrlo lagana, a dobro ohlađena fino prija u ovo toplo vrijeme. Krema se priprema jednostavno i brzo bez kuhanja, a jedna kutija dovoljna je za bogato punjenje i ukrašavanje fine kremaste rolade.






Sastojci:
 
Tijesto:

4 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
2 žlice mlijeka
150 g brašna
½ žličice praška za pecivo
½ žličice naribane kore limuna


Krema:

500 ml slatkog vrhnja
1 kutija  Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, jagoda

 



Priprema:

Tijesto:

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.

Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto:

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati par zrna soli, miksati, postepeno dodavati jednu-dvije žlice šećera te miksati srednjom brzinom miksera dok snijeg ne postane čvrst.

Posebno miksati žumanjke s preostalim šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa gusta i pjenasta dodati mlijeko i naribanu koricu limuna. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, pa dodavati po žlicu u smjesu žutanjaka naizmjenično sa snijegom od bjelanjaka. Na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka tako da smjesa ostane i dalje gusta.

Tijesto izliti u tepsiju veličine cca 32 x 35 cm obloženu papirom za pečenje pa staviti peći u zgrijanu pećnicu 20 minuta na 180 st.C.

Pečeni biskvit skupa s papirom staviti na vlažnu krpu pa sve zajedno zarolati i pustiti da se ohladi.


Krema:

Dok se biskvit ohladi pripremiti kremu:

Slatko vrhnje uliti u posudu za miješanje. Miješati električnim mikserom prvo na najmanjoj, potom na najjačoj brzini. Pred kraj dodati sadržaj kutije kreme za torte i miješati sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta.

Ohlađeni biskvit odmotati, maknuti krpu i odvojiti papir te namazati s 2/3 kreme. Po želji dodati 200 g nasjeckanih jagoda, zarolati te staviti na pladanj. Roladu izvana premazati preostalom kremom ili ukrasiti po želji.


Pogledajte više o kremama za torte sa slatkim vrhnjem i drugim dodacima za kolače ovdje.

16. lipnja 2013.

Crispy sladoled

Konačno nam je stiglo toplije vrijeme pa vas častim sladoledom :)






Sastojci:

 
400 ml kiselog vrhnja 3,2% mm

500 ml slatkog vrhnja

100 g šećera u prahu

2 vanilin šećera

4 čokoladice životinjsko carstvo (ili 50 g čokolade za kuhanje)

100 g nasjeckanih napolitanki s čokoladnim punjenjem

 

14. lipnja 2013.

Slatki kamion


Kamion krije puno toga finog, a u prikolici Davidu vozi keksiće.



Nisam baš vješta u izradi dječjih torti pa mi je upit da li bi napravila tortu za nećaka stvorilo nelagodu jer se za njegov prošli rođendan nisam baš iskazala, moguće da  netko odmah nije ni prepoznao crtež psa na torti. Oprezno pitam kakva je slika sad u pitanju? Kamion J … dižem obrve i dobijem novi odgovor „Ma dobro mogu biti i samo baloni.“.
Mozgam kao prof. Baltazar, listam stare knjige, štampam nekoliko slika torti i nakon dva dana naletim na nešto što mi je dalo ideju. Torta bi trebala biti čokoladna, ali koliko ću vremena utrošiti i kako sve ubrzati?

Sjetim se da u hladnjaku imam slatko vrhnje, a osim toga jako mi se svidjela nova čokoladna   krema sa slatkim vrhnjem pa bi ju mogla napraviti da ubrzam postupak ;). Jedna kutija dovoljna je za pripremu torte promjera 24-26 cm, bit će mi taman dovoljna za donji dio torte. Ukrašavanje, hm, nacrtati kamion ili ipak pokušati složiti ali tada mi treba još kreme i vremena. Isplaniram dijelove torte, kamion na njoj, još samo da kupim nešto za kotače. Plan mi je bio uzeti Moto ili Jaffa kekse. Ogradu za prikolicu planirala sam napraviti od čokoladica Životinjsko carstvo ili Petit keksa. Uzmem s police kekse i po kutiju Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem okusa čokolade i vanilije te  produžim na kasu zaboravivši na čokoladice koje evo ostaju kao prijedlog za drugačiju dekoraciju.

Biskvit će biti jednostavno napraviti, rezati dijelove također, kreme bez kuhanja gotove u nekoliko minuta, ostaje mi samo malo se poigrati uz budno oko moje kćeri, naše veselo komentiranje svakog koraka te smijeh do suza.



Sastojci:
 
Tijesto za podlogu:
9 većih jaja
300 g šećera
4 jušne žlice ulja
4 jušne žlice vode
2 jušne žlice u vrh pune nutelle
300 g brašna
50 g otopljene čokolade
1 prašak za pecivo

Tijesto za kamion:
3 jaja
120 g šećera
3 žlice brašna (80 g)
50 g mljevenih oraha
1 žlica ruma
1 vanilin šećer
1 žlica ulja
Na vrh noža praška za pecivo
 
Preljev:
200 ml mlijeka
1 žlica šećera
2 žlice ruma ili čokolade u prahu

Krema za podlogu:
500 ml slatkog vrhnja
1 kutija  Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, čokolada

Krema za kamion:
500 ml slatkog vrhnja
1 kutija  Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, vanilija

Glazura i ukrašavanje:
150 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
3 žlice ulja

Ostalo:
Jestiva boja po želji
3-4 Petit beurre keksa ili čokolade Životinjsko carstvo
4 Moto ili Jaffa keksa za kotače




Priprema:

Tijesto za podlogu:

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.

Žutanjke i pola količine šećera pjenasto umutiti, dodati vodu, žlicu po žlicu pa ulje. Zatim dodati nutellu i otopljenu čokoladu, dobro umutiti pa dodavati brašno izmiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka umućen s preostalim šećerom.

Lim veličine 35 x 25 cm obložiti papirom za pečenje i staviti peci tijesto na 180 st.C oko 40 min. Pečeno sasvim lagano posuti prstohvatom glatkog brašna (da bi se zatvorile pore i tijesto ostalo spužvasto) te nakon desetak minuta izvaditi iz kalupa i ohladiti.

Ohlađeno prerezati dva puta da bi dobili tri kore.


Tijesto za kamion:


Kalup u kojem se peklo tijesto za podlogu ohladiti i obložiti papirom za pečenje.
Umutiti čvrsto bjelance s prstohvatom soli i dvije žlice šećera. Žumanca mutiti s vanilin i preostalim kristal šećerom dok se ne otopi. U to dodati žlicu ulja i rum, brašno s praškom za pecivo i orahe. Kad smo sve umutili na kraju dodati snijeg od bjelanjaka, lagano promiješati i saviti peći 12 minuta na 180 st.C.

Krema za podlogu:

Dok se biskvit ohladi pripremiti kremu:
Slatko vrhnje uliti u posudu za miješanje. Miješati električnim mikserom prvo na najmanjoj, potom na najjačoj brzini. Pred kraj dodati sadržaj kutije kreme za torte okusa čokolade i miješati sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta.
Sad na isti način pripremiti vanilin kremu za kamion i stranice torte. Pola vanilin kreme obojiti u željenu boju.
Slaganje:

  1. Tijesto za podlogu premazati preljevom i to sve tri kore. Nafilati čokoladnom kremom dva kata i manji dio ostaviti za vrh donje torte.
  2. Tijestu za kamion tanko odrezati krajeve, pa ga podijeliti na tri jednaka dijela cca 10x23 cm. Dva dijela ostaviti cijela za donji dio kamiona. Treći dio odrezati ponovo na tri dijela ali različite dužine primjerice 10x10, 7,5x10 i  5,5x10 cm (ukupno 23x10 cm). Prva dva složiti na sredinu torte jedan na drugi, svaki premazati preljevom i nafilati vanilin kremom. Na dio slagati manje komade tijesta i to od većeg na dnu prema manjem na vrhu da bi dobili oblik kabine. Sve premazati vanilin kremom naročito bogato dio predviđen za prikolicu radi lakšeg namještanja ograde.
  3. Obojanom kremom premazati stranice torte i donji dio kamiona. Ostatkom kreme napraviti vijenac na torti.
  4. Kamion sad ukrasiti ogradom na prikolici polovinama Petit beurre keksa ili čokoladicama te keksima za kotače. Trokutićima keksa napraviti retrovizore.
  5. Otopiti čokoladu s margarinom i uljem, konstantno miješati na pari. Preliti donji dio torte unutar vijenca.
  6. Ostaviti otopljene čokolade za crtanje obrisa kamiona. Kad je čokolada na pola ohlađena staviti u malu najlon vrećicu, odrezati vrh i crtati po želji.
  7. Po želji ostaviti 2 žlice bijele kreme za crte na cesti.
Ova torta nije baš savršeno uredno ukrašena, ali ponosna sam jer mi je ovo bila prva torta u obliku nečeg. Osim toga dječica su se posebno veselila kamionu pa nisu primijetila neravne linije ili bilo koje druge nedostatke.

Svi su tražili komad kamiona tako da je on prvi nestao i nije bilo moguće dobiti sliku njegova presjeka s vanilin kremom pa prilažem samo presjek čokoladne podloge.


Nego… brinu me sad mogući zahtjevi Davidove sestrice i moje kćeri, bit će to neki novi izazovi ;)
Pogledajte više o kremama za torte sa slatkim vrhnjem i drugim dodacima za kolače ovdje.

7. lipnja 2013.

Čoko-express

Sutrašnji dolazak gostiju na kavu ne može proći bez kolača, ali što pripremiti u kasne sate a da bude brzo i fino? Na policama u trgovini proteklog sam vikenda naišla na nešto novo: Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem okusa čokolade, vanilije i jagode. Kreme se pripremaju jednostavno i brzo, što odgovara današnjem tempu života. Jedna kutija dovoljna je za pripremu torte promjera 24-26 cm, a ja ću je iskoristiti za brze čokoladne kocke.




Sastojci:


Tijesto:
5 jaja
150 g šećera
130 g brašna
20 g kakaa u prahu
½ žličice praška za pecivo
4 žlice ulja

Preljev:
100 ml mlijeka
1 žlicu šećera
2 žlice ruma
 

Krema:
500 ml slatkog vrhnja
1 kutija  Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, čokolada



Priprema:


Tijesto:

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.

Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto:

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati par zrna soli, miksati, postepeno dodavati jednu-dvije žlice šećera te miksati srednjom brzinom miksera dok snijeg ne postane čvrst.

Posebno miksati žumanjke s preostalim šećerom. Kad je smjesa gusta i pjenasta dodati ulje. Brašno pomiješati s prosijanim kakao i praškom za pecivo, pa dodavati po žlicu u smjesu žutanjaka naizmjenično sa snijegom od bjelanjaka. Na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka tako da smjesa ostane i dalje gusta.

Tijesto izliti u tepsiju veličine cca 32 x 32 cm obloženu papirom za pečenje pa staviti peći u zgrijanu pećnicu 20 minuta na 180 st.C.


Krema:

Dok se biskvit ohladi pripremiti kremu:

Slatko vrhnje uliti u posudu za miješanje. Miješati električnim mikserom prvo na najmanjoj, potom na najjačoj brzini. Pred kraj dodati sadržaj kutije kreme za torte i miješati sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta.
 



Biskvit prerezati na dva jednaka dijela. Pomiješati sastojke za preljev da se otopi šećer. Pola preljeva iskoristiti za namakanje jednog komada tijesta, premazati ga polovinom kreme, pokriti drugim dijelom tijesta, preliti ostatkom preljeva i po vrhu rasporediti ostatak kreme.

Ukrasiti po želji.

Prije posluživanja pripremljen kolač čuvati u hladnjaku. Rezati na 12-18 manjih kocki.

Pogledajte više o kremama za torte sa slatkim vrhnjem i drugim dodacima za kolače ovdje.