11. travnja 2009.

Velika istarska pinca

Sretan Uskrs svim posjtiocima mog bloga želim uz recept za pincu kojeg koristim već petnaestak godina.



Sastojci za tijesto

1 kg brašna
4 dag svježeg kvasca
2 jaja
2 žutanjka
4 dl mlakog mlijeka
1 dl kiselog vrhnja
10 dag groždica
20 dag šecera
1 vanilin šecer
prstohvat soli
8 dag otopljenog margarina
0,5 dl rakije
1 naribana kora od limuna

Ostalo
1 žutanjak za premaz
5 dag margarina za premazivanje
tepsije i pecene pince
5 dag šecera u prahu

Priprema

U posudu staviti brašno pa u sredini napraviti udubljenje u koje se stavi razmrvljeni kvasac. U kvasac dodati žlicu-dvije šecera, a ostatak šecera i sol posuti okolo po brašnu. U kvasac uliti 1 dcl mlakog mlijeka i malo promiješati da se kvasac digne. Kad se kvasac dignuo, zamijesiti malo sa okolnim brašnom i dodati vrhnje, vanilin šecer, 2 cijela jaja, 2 žutanjka, rastopljen maslac, groždice, rakiju, naribanu koricu limuna i mlijeka toliko da se zamijesti tijesto koje ne smije biti previše tvrdo.

Dobro zamijestiti da smjesa bude kompaktna. Tijesto ostaviti na toplom mjestu oko sat i po da se digne, zatim premijesiti i oblikovati u kuglu koju treba staviti na tepsiju namaštenu margarinom ili maslacem. Ponovno ostaviti 20-tak minuta da se digne.

Pecnicu zagrijati na 180 st.C.

Tijesto poprskati vodom i premazati razmucenim žutanjkom. Nakon što je premazano žutanjkom na tijestu napraviti dva reza oštrim nožem tako da izgleda kao križ.



Peci sat vremena na 180 st.C.

Ukoliko kao i ja volite više šecera, pincu kad je pecena premažite odmah margarinom i
bogato posipajte šecerom u prahu. Za vrijeme hladenja, pinca je dobro da stoji pokrivena.

3 komentara:

  1. Jako lijepa pinca....ali bi htjela znati koliko treba biti velika tepsija???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za ovu količinu tijesta ide ona velika tepsija od pećnice.

      Izbriši