3. srpnja 2011.

Carski pužići

Evo još jednog kruha, ustvari ja bi rekla da su to ekstra fini brioši koji se mogu ali ne moraju puniti.. Carski pužići po receptu carice69 oduševili su nas na prvi zalogaj :)

Sastojci:

500 gr glatkog brašna
180 ml kiselog vrhnja
250 ml mlakog mlijeka
1 vrećica suhog kvasca
1 i 1/2 žličica soli
2 žličice šećera
1 žličica otopljenog maslaca

+ 50 gr maslaca za po tijestu

Priprema:

U posudu prosijati brašno pa dodati sve sastojke i miksati dok se ne napravi kompaktno tijesto.

Pustiti tijesto na toplom da udvostruči volumen.


Uključiti pećnicu da se ugrije na 200 st.C.

Naraslo tijesto otkidati na male komadiće ili od njega napraviti valjak pa rezati i oblikovati u loptice. Od loptica između ruku napraviti trake, lagano ih valjkom stanjiti i zarolati u oblik pužića. Ako su pužići duži od željenog oblika malo ih razvaljati pa odrezati na polovicu te slagati ravnim (tamo gdje je rez) dijelom okrenutim za dolje. Koristila sam kalup za tortu promjera 24 cm.

po vrhu staviti male komadiće maslaca. Peći u zagrijanoj pećnici  dok ne porumene - 30 minuta.


Pečene pužiće izvaditi iz pećnice i premazati vodom da budu fino mekani. Za vrijeme hlađenja prekriti ih kuhinjskom krpom. Čim se malo ohlade, izvaditi iz kalupa.

1. srpnja 2011.

Klasični mliječni rolls

U ovom krugu igre FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, istražujemo Mirjanin blog Cooking by Mirjana (Ruza123). Još jedan recept koji sam isprobala prošlog vikenda pa da ga i upišem..
Klasični mliječni rolls u kojima sam dio mlijeka zamijenila vrhnjem, a brašno sam stavila bijelo jer mi je takvo bilo pri ruci.


Sastojci - 24 komada:

1 kg brašna
3 žličice soli
2 žličice šećera
100 gr otopljenog maslaca
30 gr svježeg kvasca
200 ml kiselog vrhnja
300-350 ml toplog mlijeka


Priprema:

U zdjelu prosijati brašno pa dodati, sol, šećer i kvasac razmućen u malo mlijeka, vrhnje i rastopljeni maslac te zamijesiti uz dodavanje toplog mlijeka. Zamijesiti tijesto da bude glatko i elastično pa ostaviti na toplom da udvostruči volumen.


Tijesto zatim prebaciti na radnu površinu, premijesiti i staviti na dva dijela. Oba tijesta zamotati u oblik valjka. Svaki valjak odrezati na 12 komada. Od svakog komada napraviti lopticu i staviti na tepsiju. Ja sam stavila dvije tepsije i u svaku po 12 loptica. Ostaviti da još malo narastu za vrijeme dok se pećnica ugrije na 200 st.C.

Kad su loptice narasle a pećnica ugrijana, zarezati svakoj loptici oblik križa (može i škarama), premazati mlijekom i staviti peći oko 25 min na 180-200 st.C.

25. lipnja 2011.

Muffini s jabukama i cimetom

U ovom krugu igre FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, istražujemo Mirjanin blog Cooking by Mirjana (Ruza123). Imala sam tri jabuke koje više nitko nije ni gledao, potražila kod Mirjane neki brzinski receptić i naišla na ove muffinse.


Sastojci:

3/4 šalice šećera
1 jaje
1 šalica mlijeka
1/2 šalice ulja
2 kisele jabuke
2 šalice brašna
1/2 praška za pecivo
1 žličica sode-bikarbone
2 žličice cimeta

šalica = 250 ml


Priprema:

Uključiti pećnicu da se grije na 180 st.C. Pripremiti kalupe za muffine sa košaricama ili ih namastiti i posuti brašnom, mrvicama ili sl.

Jednoj jabuci očistiti koru i sjemenke te ju narezati na male kockice i staviti u dublju zdjelu. U istu zdjelu na kockice jabuke dodati prosijano brašno, sodu-bikarbonu, prašak za pecivo, šećer i cimet pa dobro kuhačom. Zatim dodati ulje, umućeno jaje i mlijeko te dobro izmiješati kuhačom da se sve dobro poveže.


Napuniti kalupiće pa po vrhu složiti male fete one druge jabuke i staviti peći u zagrijanu pećnicu 30 minuta. Pečene ostaviti u kalupu da se dobro ohlade radi lakšeg vađenja.

22. lipnja 2011.

Jogurt pita

Kolač koji sam kod sestre obožavala jesti, sad u mojoj izvedbi po istom receptu ...


Sastojci:

Tijesto:
250 grama brašna
170 grama maslaca
100 grama šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
4 žumanjka

Nadjev:
600 ml čvrstog jogurta
400 ml kiselog vrhnja
150 grama šećera
1 vanilin šećer
5 jušnih žlica oštrog brašna
4 bjelanjka


Priprema:

Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka, podijeliti na dva jednaka dijela i staviti u zamrzivač na 2 sata.
Pripremiti kalup veličine cca 20 x 30 cm, namastiti ili obložiti papirom za pečenje.

Za nadjev izmiksati snijeg od bjelanjaka. U drugoj posudi izmiješati jogorte i kiselo vrhnje, dodati šećer, vanilin šećer i brašno te dobro izmiješati kako nebi nastale grudvice od brašna. Smjesu jogorta spojiti sa snijegom od bjelanjaka.


Uključiti pečnicu da se ugrije na 180 st.C.
Jedan dio zamrznutog tijesta naribati na dno kalupa i ravnomjerno rasporediti.
Uliti nadjev te na njega ravnomjerno naribati drugi dio zamrznutog tijesta.
Peći 45 minuta na 180 st.C.


Ponekad smo neodlučni u odabiru recepta za kolač koji je sasvim uobičajen upravo zato jer za njega ima velik broj recepata . Ovdje mi se posebno svidjelo što ne moram valjati tijesto niti prvo zapeči, sve se ravnomjerno peče i super je. Hvala seko, za mene je ovo pravi recept jogurt pite kao sve što je fino, a brzo i jednostavno ;)

19. lipnja 2011.

Jaja u srcu od hrenovke

U igrici Ajme koliko nas je koju je osmislila monsoon,  ovog je mjeseca domaćica s bloga Knjiški moljac u špajzu koja je za ovomjesečnu namirnicu odabrala jaje, a moj mali doprinos igrici je simpatični recept SmikiStef.


Sastojci:

- hrenovke srednje dužine
- jaja
- sol, papar, vegeta ili začini po izboru


Priprema:

Uključiti pečnicu na 170 st.C.

Sirove hrenovke prerezati po dužini skoro do kraja, ostaviti 1 cm neprerezano.

Krajeve preokrenuti na suprotnu stranu i spojiti čačkalicom tako da dobije izgled srca.

Kad je pećnica potpuno ugrijana, u svako srce staviti po jedno jaje, začiniti ga i staviti peći 5 minuta.


O veličini hrenovke ovisi izgled jela. Ove moje hrenovke su bile dosta dugačke tako da je jaje bilo na nižoj razini. Probala sam sa kratkima ali kad sam preokrenula krajeve pukli su i odvojili se do kraja. Treba uzeti neke hrenovke srednje dužine tako da srce bude malo više popunjeno ;)

8. lipnja 2011.

FBI rukavice - Ruza123 i njene delicije

U ovom krugu igre FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, istražujemo Mirjanin blog Cooking by Mirjana (Ruza123). Mirjana i ja družimo se (naravno ovako virtualno sa različitih strana svijeta) od 2008.g. i osim veoma sličnih pogleda na život primjetila sam da mi se njene kulinarske majstorije jako sviđaju, iako je ona uporno tvrdi da je to njena struka, mislim da ipak osim obrazovanja treba imati i ljubavi prema "kuhinji".

Do sad sam isprobala nekoliko recepata pa ću samo navesti koje, a do kraja kruga igrice nadam se isprobati još poneki ;)


- radila sam ih nekoliko puta pa čak i u trostrukoj dozi prilikom dječjeg rođendana:))




- odličan, planiram ga raditi i u okruglom kalupu u obliku cvijeta ;)


- ima li netko tko ne voli kokos???


 - preodlični !!!

- za poseban užitak u čokoladi, orasima i kavi ...


 
Zavirite u njen blog, sigurno ćete naći nešto po svom guštu ;)

31. svibnja 2011.

Meso u umaku od pive

Igricu Ajme koliko nas je koju je osmislila monsoon. Ovog je mjeseca domaćica Ana s bloga Kašićica šećera i prstohvat soli koja je za ovomjesečnu namirnicu odabrala pivo, a moja ulaznica je recept rađen prema receptu za vratinu u umaku od piva by Vegi56 uz male dodatke.


Sastojci:

600 g svinjskog filea ili vratine
ulje za prženje
sol
papar
1 glavica luka
2 čena češnjaka
200 g domaće šalše
peršin
1 žlica vegete
300 ml pive


Priprema:

Meso posoliti i popapriti po ukusu. Popržiti ga na kratko sa obje strane da dobije lijepu boju pa izvaditi iz tave.

Na tom ulju popržiti luk i češnjak koje ste jako sitno nasjeckali ili usutnili mikserom. Kad je luk gotov, vratiti meso, preliti ga šalšom, posuti vegetom, nasjeckanim ili suhim peršinom te preliti pivom i pokriti da se dinsta dok meso omekša (20-tak minuta).


Poslužiti uz krumpir pire, rižu, blitvu ili prilog po vlastitoj želji.

29. svibnja 2011.

Kolač od oraha

Ovaj recept  je jedan od najomiljenijih u mojoj obitelji..




Sastojci:

Tijesto:
8 jaja
450 gr šećera
300 gr brašna
200 grama mljevenih oraha
15 žlica vode
1 pecivo
3 žlice ruma

Krema:
450 ml mlijeka
6 jušnih žlica brašna
100 grama šećera
1 vanilin šećer

250 grama omekšalog maslaca
100 grama šećera u prahu

Glazura:
150 gr čokolade za kuhanje
100 gr margarina
2 žlice mlijeka


Priprema:

Tijesto:

Uključiti pećnicu na 180st.C

Žumanjke i šećer pjenasto umutiti, dodati vodu - žlicu po žlicu. Zatim dodati brašno izmiješano s pecivom, orahe izmiješane sa rumom i snijeg od bjelanjaka.

Lim veličine cca 25x35 cm obložiti papirom za pečenje, uliti tijesto i staviti peći u zagrijanu pećnicu. Peći oko 25 min na 180 st.C



Krema:

Posudu u kojoj će se kuhati krem prvo isprati hladnom vodom.

Staviti kuhati mlijeko, odmah dodati šećer, vanilin šećer i brašno. Mutilicom dobro promiješati da nastane glatka tekućina. Nastaviti lagano miješati dok ne osjetimo da krema počinje gusnuti, to je vrijeme prije samog početka vrenja, tada kremu malo brže mutiti sve dok ne zakuha. Zatim smanjiti temperaturu i na laganoj vatri sad nastaviti lagano miješanje bar dvije - tri minute kako bi krema kasnije bila što laganija, te ostaviti da se hladi.

Čim ju maknete sa vatre po vrhu ju premažite lagano trokutićem maslaca koji će spriječiti stvaranje korice na vrhu. Ostavite ju da se tako hladi pa ju dobro izraditi mikserom.

Maslac dobro umutiti sa šećerom u prahu, dodati izrađenu hladnu kremu pa sve zajedno dobro izmiksati.


Glazura i slaganje:

Na laganoj vatri ili na pari otopiti sastojke za glazuru uz stalno miješanje.

Biskvit kad je pečen po želji ohladiti prevrnutog kako bi kolač bio što ravniji. Ohlađen pažljivo prerezati na tri dijela (ili na dva). 2-3 žlice kreme ostaviti za pod glazuru, a preostalom kremom filovati biskvite (slagati natrag u pleh), ostavljenom kremom namazati zadnji komad biskvita i preliti glazurom.

Po želji kore - biskvite poprskati mješavinom: 100 ml mlijeka, 1 žlicom šećera i 1 žlicom ruma.


Kolač držati u hladnjaku. Rezati po dužoj strani u tri trake i onda svaku na fetice.

10. svibnja 2011.

Simply red - kolač s nutellom i jagodama

Nazivu kolača kumovala je Leona Sever - pobjednica u nagradnoj igrici za fanove FM Group Pula.

Drugoplasirana, s malim brojem bodova razlike bila je Marija Generalić-Bogić s prijedlogom naziva: Jagode u snijegu.



Sastojci:

Tijesto:
4 žumanjka
150 g šećera
2 jušne žlice vode
2 pune jušne žlice nutelle ili nekog drugog čoko-lješnjak namaza
150 g brašna
pola praška za pecivo
1 žlica ulja
4 bjelanjka
par zrna soli

Krema:
500 ml vrhnja za šlag
50 g kokosovog brašna
300 g nasjeckanih jagoda
nekoliko cijelih jagoda za ukras


Priprema:

Tijesto:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke.

Bjelanjke istuci sa 5 dag šecera i par zrna soli u cvrsti snijeg.

U drugoj posudi miksati: žumanjke s ostatkom šecera da nastane gusta pjenasta smjesa, zatim umiješati vodu, nutellu pa brašno sa praškom za pecivo i ulje. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Biskvit peci u kalupu velicine cca 30×34 cm u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 st.C cca 15 minuta.


Krema:

Jagode očistiti i nasjeckati na manje komadiće.

Vrhnje za šlag miksati na srednjoj brzini miksera 3-4 minute pa kratko miksati na najjačoj brzini da šlag postane čvrst. Odvojiti pet punih jušnih žlica šlaga za ukrašavanje. U preostali šlag dodati kokos, malo izmiksati pa umiješati nasjeckane jagode.


Slaganje:

Ohlađen biskvit prerezati na dva dijela. Prvi premazati šlagom u kojem su jagode i kokos, prekriti drugim dijelom i premazati šlagom odvojenim za ukrašavanje. Ostaviti da se hladi. Kolač odrezati po dužini pa onda rezati male ploškice.

8. svibnja 2011.

Stracciatella kolač

Kolač je rađen po receptu Vere s blogova: Astal - Kuhinja moje ravnice i drugi recepti i Delicious for kids. Blogovi su bili pod istragom u igrici koju je pokrenula mamajacFBI rukavice za 03. i 04. mjesec.

Recept nisam našla na blogovima - zato nemam link nego recept štampan na papiru od 2008.g. Iskoristila  sam priliku da ga isprobam i objavim kao moj mali doprinos proteklom krugu igrice.


Sastojci:

Tijesto:
200 g margarina
150 g šećera
250 g brašna
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
150 g nasjeckane čokolade
3 jaja

Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
2 žlice mlijeka

Priprema:

Dobro izraditi omekšali margarin i šećer, dodati jaja pa jogurt, vanilin šećer te brašno pomiješano sa praškom za pecivo.

Sve dobro izmiješati mikserom pa kad je nastala kremasta smjesa, lagano kuhačom umiješati čokoladu.

Izliti u manji pleh (25 x 30 cm) namašten ili obložen papirom za pečenje.

Peči u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 min na 180 st.C.

Na laganoj vatri za glazuru otopiti čokoladu i margarin sa mlijekom.

Gotov kolač poravnati lagano po vrhu većom žlicom i preliti čokoladnom glazurom.

Može se rezati čim se malo ohladi, pravi popodnevni kolač :) Nama se jako svidio!