18. prosinca 2013.

Roščići s orasima

Pečenje ovih finih roščića podsjeća me na mlade dane kad smo ja i mama pekle suhe kekse za blagdane. Bio je to mali broj vrsta ali svi odreda bili su fini, a posebno ovi roščići. Davno požutio papirić s receptom sasvim je slučajno ispao iz stare bilježnice i ponudio se za pečenje i prisjećanje na uspomene i mirise iz davnih dana. Uvijek će mi ovi roščići biti asocijacija na mamu. Ove ću joj godine odnijeti gotove da vidim da li će ih se sjetiti :)






Sastojci:

Tijesto:
450 g brašna
120 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 jaje
200 ml vrhnja
100 g maslaca
Ribana korica limuna

Nadjev:
200 g mljevenih oraha
50 g šećera
1 vanilin šećer
3 jušne žlice ruma
50 g grožđica
100 ml vrelog mlijeka

Ostalo:
1 jaje za premazivanje
Šećer u prahu za posipanje


Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da odmori bar sat vremena. Za to vrijeme pripremiti nadjev.

Tijesto tanko razvaljati, rezati na kvadrate veličine 7x7 cm i svaki nadjenuti žlicom nadjeva. Preklopiti dva suprotna kraja i oblikovati roščiće.

Premazati ih razmućenim jajem i peći 15 minuta na 200 st.C.



Pečene posuti šećerom u prahu pa spremiti u limenu kutiju.

1 komentar: