Svake godine večernje sate 01.01. provodim u izradi torte - torte koja će nam se svidjeti a ujedno neće biti previše komplicirana za pripremu. Ove sam se godine odlučila za omiljeni biskvit od oraha u pravokutnom obliku, a za kreme sam koristila vrhnje te čokoladu u bijeloj i crnoj verziji. Osim toga tijesto sam poprskala mješavinom mlijeka i čokoladnog likera, a u bijelu sam kremu dodala meni omiljeni cappuccino :)
Sastojci:
Bijela krema:
500 ml slatkog vrhnja
200 g bijele koverture (čokolade)
2 vrečice praška za vanilin cappuccino
Crna krema:
500 ml slatkog vrhnja
300 g čokolade za kuhanje
150 g šećera u prahu
1 učvršćivač za šlag (šlagfix, kremfix)
Tijesto:
1 učvršćivač za šlag (šlagfix, kremfix)
Tijesto:
8 jaja
400 g šećera
1 vanilin šećer
par zrna soli
300 g brašna
200 g mljevenih oraha
50 ml čokoladnog likera
15 žlica vode
Preljev za biskvit:
120 ml mlijeka
50 ml čokoladnog likera
Priprema:
Pripremite kreme:
Bijelu: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre pa ubacite natrganu bijelu čokoladu (koverturu) i prašak za vanilija cappuccino (može i bez njega). Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi pa ostavite da se hladi. Nakon što je na pola ohlađeno stavite u hladnjak da se ohladi do kraja.
Tamnu: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre pa ubacite natrganu čokoladu za kuhanje. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi pa također ostavite da se hladi. Nakon što je na pola ohlađeno stavite u hladnjak da se ohladi do kraja.
Tijesto:
Odvojite žumanjke i bjelanjke u različite posude. Bjelanjke pjenasto umutite s par zrna soli i trećinom šećera u čvrsti snijeg. Žumanjke umutite u drugoj posudi s preostalim šećerom, kad se šećer otopi i nastane pjenasta smjesa dodajte žlicu po žlicu vode i čokoladni liker. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i orasima te po potrebi dodajte po veliku žlicu snijega od bjelanjaka. na kraju lagano dodajte preostali snijeg. Biskvit pecite u kalupu veličine 25x35 cm u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 35 minuta. Pečeno ostavite da se ohladi na rešetki.
Kad su svi sastojci ohlađeni dovršite kreme. Bijelu kremu miksajte do željene čvrstoće pa odložite sa strane ili u hladnjak. U tamnu kremu dodajte šećer u prahu i kremfiks pa miksajte da postane čvršća. Biskvit prerežite dva puta tako da dobijete tri kore. Pripremite preljev za biskvit od mlijeka i čokoladnog likera pa premažite svaku koru prije filovanja. Prvu koru filujte polovinom bijele kreme, poklopite drugom korom koju premažete s tamnom kremom. Ukrasite po želji, ja sam bijelu kremu stavila na vrh a tamnu okolo i za ukras.
Napomena: Tamna krema će biti malo mekša ali ne brinite kad premažete tortu ona će se u hladnjaku učvrstiti. Ukoliko želite tamnu kremu za ukras preporučujem da stavite taj dio kreme u vrećicu za ukrašavanje pa nekoliko minuta u zamrzivač prije samog ukrašavanja.
Pripremite kreme:
Bijelu: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre pa ubacite natrganu bijelu čokoladu (koverturu) i prašak za vanilija cappuccino (može i bez njega). Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi pa ostavite da se hladi. Nakon što je na pola ohlađeno stavite u hladnjak da se ohladi do kraja.
Tamnu: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre pa ubacite natrganu čokoladu za kuhanje. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi pa također ostavite da se hladi. Nakon što je na pola ohlađeno stavite u hladnjak da se ohladi do kraja.
Tijesto:
Odvojite žumanjke i bjelanjke u različite posude. Bjelanjke pjenasto umutite s par zrna soli i trećinom šećera u čvrsti snijeg. Žumanjke umutite u drugoj posudi s preostalim šećerom, kad se šećer otopi i nastane pjenasta smjesa dodajte žlicu po žlicu vode i čokoladni liker. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i orasima te po potrebi dodajte po veliku žlicu snijega od bjelanjaka. na kraju lagano dodajte preostali snijeg. Biskvit pecite u kalupu veličine 25x35 cm u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 35 minuta. Pečeno ostavite da se ohladi na rešetki.
Kad su svi sastojci ohlađeni dovršite kreme. Bijelu kremu miksajte do željene čvrstoće pa odložite sa strane ili u hladnjak. U tamnu kremu dodajte šećer u prahu i kremfiks pa miksajte da postane čvršća. Biskvit prerežite dva puta tako da dobijete tri kore. Pripremite preljev za biskvit od mlijeka i čokoladnog likera pa premažite svaku koru prije filovanja. Prvu koru filujte polovinom bijele kreme, poklopite drugom korom koju premažete s tamnom kremom. Ukrasite po želji, ja sam bijelu kremu stavila na vrh a tamnu okolo i za ukras.
Napomena: Tamna krema će biti malo mekša ali ne brinite kad premažete tortu ona će se u hladnjaku učvrstiti. Ukoliko želite tamnu kremu za ukras preporučujem da stavite taj dio kreme u vrećicu za ukrašavanje pa nekoliko minuta u zamrzivač prije samog ukrašavanja.
Torta je zasitna i velika za veći broj degustatora :)
Dobro je da gotova torta prije prvog rezanja prenoći u hladnjaku.
Dobro je da gotova torta prije prvog rezanja prenoći u hladnjaku.
super torta,ima svega što volim, divno si je uradia
OdgovoriIzbrišiHvala :)
IzbrišiZanima me kakav je to prasak vanilin cappuccino. Sta je to i da li se moze nesto drugo staviti umjesto cokoladnog likera u tijesto? Hvala!
OdgovoriIzbrišiTo ti je prašak za nescafe okusa vanilije, možeš ga izostaviti neće smetati kremi jedino neće biti okus cappuccina. Umjesto čokoladnog likera može rum ili jednostavno stavi vodu ili mlijeko ako ne želiš alkohol u tijestu.
Izbriši