Recept za marmeladu od dunja:
Sastojci:
2 kg očišćenih narezanih dunja
700 g šećera
100 ml vode
1 limun - sok
Priprema:
Pripremljene dunje stavite kuhati s vodom, šećerom i limunom. Kuhajte ih dok ne omekšaju, zatim ih izmiksajte štapnim mikserom u glatku smjesu. Vratite ih na vatru i uz stalno miješanje kuhajte dalje dok se smjesa ne zgusne i dobije sjajniju boju (30 -60 minuta).
Dok se marmelada kuha tegle oprane u vručoj vodi omotajte kuhinjskim krpama i stavite u pećnicu 15 minuta na 150°C da se steriliziraju. Gotovu marmeladu sipajte u vruče tegle, napunite ih i vratite u pećnicu 20 minuta na 100°C da se na vrhu ulovi korica.
Kad izvadite iz pećnice teglice zatvorite poklopcima i okrenite naopako, tako ih ostavite da se hlade još uvijek omotane u kuhinjske krpe. Idući dan ih okrenite uspravno i odmotajte, čepovi će se zatvoriti do kraja, sad ih možete spremiti.
Od ove sam količine dobila 3 pune veće teglice marmelade.
To je baš divna marmelada, jako je volim i vrlo je rijetka. Dunje koje sam ja dobila bile su poprilično šupljikave i s malim crvićima. Trebalo mi je skoro pola sata da očistim nekoliko njih za štrudlu.
OdgovoriIzbriši